Borek Dockal serverte. Rade Prica skjøt. Daniel Fredheim Holm headet. og Simen Wangberg headet, han også. Men Larnaka klarte det de kom for. Og vekket dårlige minner fra 2009. – Akkurat nå er jeg j..... besviken. Ingen var venn med ballen, sier Rade Prica til Adresseavisen.

– Vi fikk oss en lærepenge inn mot returkampen. Vi er nødt til å løfte oss, medgir Jan Jönsson.

For første gang siden lille Karabakh fra Aserbajdsjan gjestet Lerkendal en julikveld i 2009 møtte RBK i går et lag som la seg like lavt i banen.

Men det som i et kvarter så ut som «grei skuring» mot en svakere motstander, ble i stedet et gufs fra fortida. For etter å ha rundspilt totalt ukjente Karabakh den sommerkvelden for to år siden – men ikke fått mål – ble RBK feige på aserbajdsjansk gress noen dager senere.

Da Rosenborg i tillegg ble rammet av et kanonskudd fra 20 meter, hjalp det lite at man var best i banespillet. Et lite lag fra en liten fotballnasjon sjokkerte alle – seg selv inkludert – og sendte RBK hodestups ut av Europa.

– Det gjør vondt i hjertet, sa trener Erik Hamren. – Pinlig, sa flere av spillerne. Mens Mini Jakobsen uttalte at han fikk sjokk der han hørte kampen på hytta.

Etterlyser aggressivitet

Sent i går kveld kunne man høre omtrent de samme ordene i RBK-leiren. Samtidig handler det om å reise seg til returmøtet, og unngå «Aserbajdsjan-fella».

– Det handlet først og fremst om balltempo. Vi visste at Larnaka kom for å holde nullen. Men vi klarte ikke holde tempoet oppe. Det er skuffende, oppsummerer Jan Jönsson.

– Samtidig holdt vi nullen. Det skal vi ta med oss. Nå skal vi bruke tiden både inn mot Haugesund-kampen og kampen i Kypros på angrepsspill. Vi er sterke i troen på at vi skal gå videre, sier han.

Prica, som var med mot Karabakh for to år siden, mener det handler om aggressivitet.

– Vi er best når vi presser høyt og hardt sammen. Det klarte vi ikke. I tillegg skaper vi skuffende få sjanser. Dette må bli bedre til returkampen. Da tror jeg vi kan klare det, sier han, når han blir minnet på den blytunge flyturen hjem fra Aserbajdsjan.

(saken fortsetter)

TUNGT: Mikael Dorsin og Markus Henriksen kan bare fortvile mens Larnakas spillere jubler for 0-0 på Lerkendal. (Foto: Ned Alley, Scanpix)

Kyniske kyprioter

Larnaka-spillerne så veltrente og ballsikre ut der de lekte seg på små flater under oppvarmingen i går. Men da Jordi Cruyffs 11 utvalgte kom ut på 100 meter lang Lerkendal-matte, handlet det mest om å ødelegge.

Allerede etter syv minutter så midtbanemann Linssen gult etter en ettersleng, nettopp for å skaffe stopp i spillet i en RBK-kontring. Etter 16 minutter fikk keeper Negri påpakning fra dommeren for å somle med utspillene, og rett etterpå viftet det andre gule kortet mot en kypriotisk spiller.

RBK-spillerne ble utålmodige, og løftet presset høyere og høyere. Og ga fra seg rom. Men da overgangsmulighetene lå der hos gjestene, valgte man ikke å ta dem. Det var viktigst å hvile med ballen i laget. Og etter 56 minutter lå den første Larnaka-spilleren nede med krampe.

Tre sjanser – ellers tynt

Og RBK fant aldri skikkelig ut av den kypriotiske strategien, selv om mulighetene lå der.

  • Etter 12 minutter fikk Simen Wangberg gå opp i lufta etter et presist innlegg av Borek Dockal. Over.

  • Rett etterpå krummet tsjekkeren ballen rundt Larnaka-stopperne på nytt, men Rade Pricas avslutning fra fem meter gikk over.

  • Midtveis i 1. omgang var det Daniel Fredheim Holm som ble servert på sølvfat av den spennende høyrekanten. Men headingen ble for løs.

Da tiden gikk og uttellingen uteble forsøkte RBK-supporterne (de som var der) å oppildne laget sitt som best de kunne. Men der man hadde virket friske den første halvtimen, ble flere og flere spillere tyngre etter pause. Man evnet ikke å skape store sjanser, og faktisk var gjestene nærmest scoring, men Garcia Garcias skudd fra 15 meter gikk rett utenfor.

Mot slutten av kampen begynte Kjernen å synge om Roar Strand. Nærmest som en beskjed om hva de var vitne til ute på matta.

(saken fortsetter)

Reaksjonene fra publikum:

Lite folk på Lerkendal

Ren angrepstrening

De neste seks dagene skal Jan Jönsson bruke på angrepsspill. Den tiden bør brukes godt.

Man vet nemlig aldri når man kan bli offer for kanonskudd på bortebane i Europa.

Intervju med Jan Jönsson:

Jan Jönsson etter AEK Larnaka