Det var til slutt aldri noen tvil i Chennai. Magnus Carlsen var overlegen i VM-finalen, og vant 6,5-3,5 mot regjerende mester Vishny Anand på inderens egen hjemmebane.

Samtidig forbedret nordmannen verdensrekorden som han allerede har hatt en stund. Aldri tidligere har noen sjakkspiller hatt så god score på verdensrankingen.

Som verdensmester er Carlsen allerede direktekvalifisert til den neste VM-finalen som skal spilles 5.-25. november neste år.

— Hvor lenge kan egentlig den nye sjakkongen sitte på sin trone?

— Det er jo et veldig godt spørsmål. Garry Kasparov var verdensmester i 15 år, og var like gammel som Carlsen er nå da han vant for første gang. Det er slettes ingen umulighet at Magnus klarer å sitte enda lenger enn Kasparov, sier sjakkekspert Torstein Bae, mannen som daglig har loset NRK sine seere gjennom timevis med sjakkanalyser, til Aftenposten.no

LES OGSÅ:

Bae mener mye nå avhenger av om Carlsen har ambisjonen til å jobbe videre år etter år, nå som han allerede har besteget «sjakkens Olympus».

Klare svakheter

Sjakkeksperten er uansett sikker på at den ferske verdensmesteren har alt som skal til for å holde på tronen. I svært lang tid fremover.

— Han er den ubestridte mesteren, han er overlegen på rankingen, han var overlegen i VM-kampen.

- Hvor mye av potensialet sitt har Carlsen tatt ut?

— Det er klart at han kan utvikle spillet sitt videre, og spesielt i åpningsfasen. Det er fascinerende at en så klar ener har så åpenbare svakheter i spillet sitt. Verdensmesteren fremstår ofte som komplett i spillet sitt, men det er veldig enkelt å se hvor Carlsen kan utvikle seg.

LES OGSÅ:

-Og da begynner det vel å bli virkelig farlig for motstanderne?

— Ja, da begynner vi å snakke om uslåelig. Han har jo vært det allerede de siste årene, men vi kan få se en dominans som vi aldri har sett før i sjakkverden.

Bae sier vi tidligere har sett sjakkspillere som har holdt på til de er godt oppe i 50-årene, men utviklingen de siste årene tyder på at spillerne sliter med å utvikle spillet sitt videre når de når 40-årene. Den alderen Anand nå har nådd.

Ingen kronprins i sikte

De fleste av Carlsens utfordrere er eldre enn nordmannen. Dermed er det vanskelig å se hvem som skal vippe Carlsen ned fra tronen.

LES OGSÅ:

— Finnes det en kronprins som er klar til å utfordre kongen?

— Den neste verdensstjernen kan være en 11-åring et eller annet sted i verden, men det har jo vist seg vanskelig å utvikle den perfekte sjakkhjerne. Men det er klart det finnes spillere som ikke kan avskrives i en VM-kamp.

I mars 2014 går den såkalte kandidatturneringen i russiske Khanty-Mansisk, hvor vinneren av de åtte deltagerne blir den som utfordrer Carlsen i VM-kampen i november.

Vishny Anand får en plass som tapende finalist i år, mens russerne Vladimir Kramnik og Dmitry Andreikin kvalifiserte seg som de to beste i Chess World Cup 2013. Veselin Topalov og Shakhriyar Mamedyarov får sine plasser som de beste i FIDE Grand Prix 2012-2013, mens LEvon Aronian og Sergey Karjakin er kvalifisert som de som kom etter de fire sistnevnte i de to turneringene.

Peter Svidler fikk arrangørenes wild card.

Suverent best

Også sjakkspiller Silje Bjerke er fra seg av beundring for det hennes landsmann har prestert.

— Det er helt uvirkelig for oss som har holdt på med sjakk en stund. Oppmerksomheten sjakk får nå er noe vi ikke kunne drømt om før denne kampen.

Sjakkspiller Silje Bjerke. Foto: NTB scanpix

Hun er også blant dem som tror at Magnus Carlsen kan komme til å sitte på sjakktronen i lang, lang tid fremover.

— Akkurat nå er han suverent best. Man vet jo aldri, men sånn som det ser ut nå kan han jo regjere lenge. Det er ingen av de andre toppspillerne som er i nærheten av han nå. Han er i en klasse for seg selv.

- En vanskelig situasjon for utfordrerne?

— Ja, det blir ikke lett for dem fremover.

LES OGSÅ:

Bjerke sier den ferske verdensmesteren representerer noe helt nytt i sjakkmiljøet. Ikke bare med det han presterer på brettet, men like mye for det han representerer utenfor.

Ikke bare opptrer Carlsen som modell sammen med Hollywood-stjerner som Liv Tyler, han ble også av magasinet TIME kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer.

— Det er en rockestjernestil over det. Imaget er med og populariserer sjakken, og jeg tror det bare kommer til å fortsette.