Egentlig ser ikke Schanke på sjakk som idrett. Til det er det for få fysiske utfordringer, mener han.

Men det betyr ikke at han ikke ser på Magnus Carlsens prestasjon når han i dag sikret seg VM-tittelen som enorm:

— Jeg er ikke så opptatt av om sjakk er idrett eller ikke. Uansett har han prestert å vinne i en øvelse med 600 millioner utøvere. Det er helt utrolig. Hinsides enhver fornuft, sier idrettshistorikeren.

Rodal fortsatt størst

Han tar gjerne en hypotetisk vurdering hvor man forutsetter at det var akseptert enighet om at sjakk er idrett.

Vebjørn Rodal vant OL-gull i Atlanta i 1996. For idrettshitorikeren er dette fortsatt den største prestasjonen av en nordmann. Foto: NTB Scanpix

I så fall ville Schanke plassert Carlsen på andreplass i norsk idrettshistorie. — Jeg står nok fortsatt fast ved at Vebjørn Rodals gull på 800 meter i OL i 1996 er det største. Men jeg ville plassert gutten fra Lommedalen rett i hælene, sier Schanke.

Foran Dæhlie og Thorkildsen

Dermed havner Carlsen foran det utøvere som Bjørn Dæhlie, Petter Northug, Andreas Thorkildsen, Ole Einar Bjørndalen og Sonia Henie har gjort – i hvert fall som enkeltprestasjon.

Men selv om selve prestasjonen er noe han vurderer som enorm, så fatter han ikke helt at folk rundt om i Norge har sittet klistret til TV- og PC-skjermer for å følge utviklingen trekk for trekk de siste to ukene.

- Jeg har ingen problemer med at folk har vært opptatt av denne kjempebegivenheten, men at så mange har fulgt med skjønner jeg ingenting av, sier han.

— Det har jo bare vært to alvorlige og konsentrerte menn som har flyttet en brikke hver halvtime!