Med ledelse 6-3 etter ni partier trengte 22-årige Magnus Carlsen kun én remis på de tre gjenstående partiene for å bli verdensmester i sjakk. Allerede fredag sørget han for å sette siste spiker i kista da det endte i remis.

Dermed er all tvil borte — etter en overlegen prestasjon er Carlsen nå kronet som verdensmester, etter å ha beseiret den femdobbelte verdensmester Vishy Anand på inderens hjemmebane i Chennai. Med tre seire og syv remis, samt null tap, er nordmannens seier suveren.

- Vishy har vært verdensmester veldig lenge lenge, og er en av tidenes største. Jeg er beæret over å ha spilt VM-kamp mot ham. Og jeg er veldig, veldig glad for å ha slått ham , smilte Carlsen etter seieren.

— Jeg er så klart veldig glad. Det har vært tøft, både i kandidatturneringen i London og her, la Carlsen til.

- Tusen takk

— Det ble et lengre parti enn jeg trodde, men det er veldig deilig å bli ferdig, sa nordmannen til NRK etter pressekonferansen.

Han pekte ut de to seierne på rad, som virkelig sørget for at kampen virkelig vippet i hans favør, som et høydepunkt.

- Tusen takk til alle som har fulgt med, det skal bli deilig å komme hjem , var hans hilsen til det norske folk.

Skuffet Anand

Fredagens parti, som varte i nær fem timer, svingte fram og tilbake. Avgjørelsen kom da Carlsen sørget for et dronningbytte som gjorde at Anand stod uten teoretiske muligheter til seier. Dermed endte det remis, og Carlsen er fersk verdensmester.

- Selvfølgelig er jeg veldig skuffet over spillet mitt. Til tross all støtten kom jeg aldri i gang. Jeg kan bare be dem om unnskyldning for at det ikke var en bedre kamp , sa en skuffet Anand etter at tapet ble definitivt klart.

Nei til remis

Fredag startet kampen med en siciliansk åpning. Men etter en meget hurtig åpning utviklet det seg til en stilling som Carlsen har vist at han kan utnytte. Anands muligheter ble redusert til å være minimale, samtidig som nordmannen selv hadde et visst rom for å kunne kontre inn en seier i partiet.

Magnus Carlsen var fokusert og trengte bare remis for å bli verdensmester. Det ble også resultatet av den siste kampern. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Etter 21 trekk så det ut til at avgjørelsen kunne være nær. Anand flyttet kongen tilbake dit han hadde flyttet den fra, siden det da var en mulighet for trekkgjentakelse, som betyr at partiet ender i remis.

Uansett om det var en invitasjon til remis eller ei, så valgte Carlsen å ikke ta muligheten. Han gikk heller for seier i partiet. Og som vi har sett i de tidligere kampene, klarte Carlsen igjen å kverne seg gradvis fram mot en bedre stilling enn Anand utover i partiet.

Tabbe av begge

Torsdag var det en gedigen tabbe av Anand som sørget for at Carlsen kunne ta hjem seieren med sorte brikker. Med sitt 28. trekk fredag så det ut til at det 43-årige hjemmehåpet gjorde en ny, stor tabbe da han flyttet sin dronning fra e5 til g5, og dermed åpnet en mulighet for Carlsen til å angripe.

Men nordmannen, som da hadde en stor sjanse til seier, valgte et annet trekk enn det sjakkmaskinen Houdini mente var det beste. Dermed ble nordmannens sjanser til seier igjen redusert. Men fortsatt tydet det meste på at uavgjort eller Carlsen-seier var høyst sannsynlig.

Stillingskrig

Det førte partiet inn i en stilling som gjorde at de to valgte å bytte av begge sine tårn og dronningene i løpet av et lite minutt, og plutselig var det langt færre brikker igjen på brettet.

— Anand så sliten og nervøs ut på dette tidspunktet. Han ønsket trolig bare å bli ferdig nå uten at det gikk på æren løs, mener Getz.

Men inderen holdt ut. Med kun én springer hver, i tillegg til seks bønder og kongen, utviklet det seg til en langvarig stillingskrig mellom de to, hvor Carlsen forsøkte å bryte gjennom Anands forsvar. Kampen hadde da vart i godt over tre timer.

— Etter tidskontrollen ble det for komplisert, og jeg bestemte meg for å stenge ned og tvinge gjennom remis. En god fight og en verdig slutt på kampen, sa Carlsen og det tiende og siste VM-partiet.

Lang tenkepause

Det førte Carlsen inn i en stilling hvor han brukte mer enn 20 minutter på å tenke ut neste trekk og hvordan han skulle flytte springeren. Han valgte en offensiv løsning hvor han satte springeren i fare for å skaffe seg rom på venstre flanke.

Carlsens løsning sørget for at begge kunne gå til motsatt side av brettet med en bonde, og deretter få den omgjort til en dronning. Carlsen kom først over, og hadde da igjen tre bønder i tillegg, mens Anand kun hadde en springer for å støtte sin dronning og konge.

Dermed var Anand med minimale muligheter til å vinne. Og da Carlsen sørget for at de to dronningene forsvant ut av brettet, endte det i remis. Anand måtte innse at han var slått - og at den regjerende verdensmesteren i sjakk nå heter Magnus Carlsen.

Dropper trolig London

Nordmannens neste turnering blir høyst sannsynlig i Zürich i månedsskiftet januar/februar.

Det spilles en turnering i London allerede i desember. Der holdes det inntil videre en plass åpen til Carlsen. Men det meste tyder på at verdensmesteren står over.