LILLESTRØM (Aftenposten): Fredag kveld møter Norge Malta borte. Mandag kveld er det Bulgaria som kommer på besøk til Ullevaal.

Mandag ble landslaget samlet i Lillestrøm før den kommende ukes to meget viktige EM-kvalifiseringskamper.

Hvem alle ville snakke med? En 15-åring fra Drammen, som kan bli tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp.

— Det blir først og fremst morsomt, jeg gleder meg veldig, sa Martin Ødegaard, med hele presseflokken samlet rundt seg.

Et nivå opp

Han ble spurt om form, forventninger, spenningsnivå og fremtidsutsikter. Gutten som går på første året på toppidrettslinja ved Drammen videregående skole parerte alle spørsmålene rolig og behersket.

- Hvordan ser du på muligheten for å starte mot Malta?

— Det har jeg ikke tenkt noe på. Det får vi sikkert vite mer om utover i uka. Jeg skal prøve å vise det jeg kan og det jeg er god til.

- Hva må du prestere for å få spille?

— Dette er et nivå opp og det er en nivåforskjell fra det jeg er vant til. Så får vi se hvordan det går.

Alle ville ha en bit av Martin Ødegaard. Foto: NTB scanpix

Han er nasjonens aller heteste fotballspiller. Han har tatt eliteserien med storm som Strømsgodset-spiller. Og på hver eneste kamp er det speidere, agenter eller representanter fra europeiske klubber til stede for å følge stortalentet.

Men selv har ikke Ødegaard noe hastverk med å avgjøre sin fotballfremtid.

— Nå tenker jeg ikke på det i det hele tatt. Jeg tenker kun på Godset og landslaget. Jeg må gjøre tingene mine her. Det andre er ikke fokus, sa Ødegaard og fastslo at han kom til å vente til etter sesongen med å se på bunken av interessenter.

Ødegaard ble omringet av pressefolkene da han ankom en større sal på hotellet ved Lillestrøm. Det var et lite mediesirkus rundt 15-åringen.

— Det blir mye når det er så mange folk rundt deg. Men føler at jeg har taklet det bra og at folkene rundt meg er flinke. Derfor er det ikke noe problem.

« Helt annet trøkk »

Ødegaard var også med i troppen som møtte De forente arabiske emirater i Stavanger 27. august. Det var hans aller første A-landskamp. Men det var kun med hjemlige spillere, nå er de aller beste med.

— Nå handler det om EM, det er et helt annet trøkk. Det blir sikkert litt annerledes. Men det (samlingen i Stavanger) var en veldig fin erfaring å ta med før EM-kvaliken.

- Er det helt greit om du får spille?

— Om jeg ikke får spille... Det er opp til Per-Mathias. Jeg stresser ikke. Det er lærerikt å være her uansett. Det har gått helt fint til nå, det er hyggelige folk som er her for å hjelpe.

- Hvordan er spenningsnivået?

— Jeg er veldig spent. Det er A-landslag og EM-kvalik. Men jeg må holde fokus på det jeg selv skal gjøre og ikke alt det andre.

- Hvilke forventninger har du?

— Det blir to morsomme og tøffe kamper. Jeg gleder meg bare til det. Det blir bra.

Landslaget tapte den første EM-kvalifiseringskampen hjemme mot Italia. Derfor bør Malta, rangert som nummer 155 i verden, slåes.

— Det handler først og fremst om å vinne. Det skal vi gjøre alt for å klare.