Ni kamper ut i sesongen i 2.-divisjon har TUIL gått seirende ut av hvert eneste oppgjør. Kun to baklengsmål er notert på minuskontoen, og hovedtrener Gaute Helstrups gutter er blitt et vinnermaskineri som på sitt beste holder godt 1.-divisjonsnivå. Lørdag venter lag nummer to – Finnsnes – i en kamp som for alvor kan sende et signal om at TUIL vil tilbake til nivå to i norsk fotball. Hjemmeseier lørdag vil bety at TUIL er syv poeng foran laget fra Lenvik – og det etter bare ti kamper spilt.

I fotball skal man aldri forskuttere et opprykk – i hvert fall ikke etter under halvspilt serie. Men TUIL har kvaliteter i enkeltspillere og kampgjennomføring de 13 andre lagene i avdelingen ikke kan måle seg mot. Feilskjær og tap vil komme, men slik TUIL har posisjonert seg til nå er det vanskelig å se for seg hvordan de skal mislykkes. Det vil i så fall bety TUILs sjette opprykk til 1.-divisjon siden 2003.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Og rykker TUIL opp vil det bety en helt annen hverdag med tanke på å berge plassen i en nådeløs divisjon. Siden det ble 16 lag i 2001 har fire lag rykket direkte ned fra 1.-divisjon. Fra 2017 av vil bare to av 16 lag gå direkte ned i 2.-divisjon. Lag nummer 14 går i en kvalik. TUIL har gjennom 2000-tallet blitt et heislag, men ofte vært nære å klare seg. Kun en av seks ganger ville et direkte nedrykk blitt en realitet dersom den nye serieordningen hadde vært gjennomført da.

Det er vanskelig å holde plassen når fire av 16 lag rykker ned, og det er utrolig jevnt i førstedivisjon. I 2012 rykket vi ned på målforskjell, og manglet bare ett poeng i den siste kampen. Det blir lettere å holde seg i førstedivisjon når bare to lag rykker direkte ned, konstaterer TUIL-spiller Tomas Kristoffersen.

Jeg tror derfor et opprykk vil gi TUIL muligheten til å bygge en helt annen stabilitet – og i videreførelsen av det – sportslig suksess. Alle i Tromsø kan ikke spille for TIL – og et TUIL-lag som etablerer seg i 1.-divisjon vil bety utrolig mye for ambisjonsrike fotballspillere i byen, fylket og landsdelen. Disse spillerne vil kunne utvikle seg videre, og noen av dem vil garantert ta steget videre til klubber på høyere nivå. Å ha nedrykksspøkelset hengende over seg til enhver tid er slitsomt både internt i en spillergruppe og utad mot supportere, sponsorer og media. Dette betyr ikke at TUIL ved et opprykk bare kan spasere seg til en hverdag som betyr 1.-divisjon, men at forutsetningene er mye mer på TUILs side.

Husk også at 2.-divisjon fra 2017 blir to avdelinger med 14 lag i hver av disse. Nåløyet for å komme opp blir enda tøffere, og de beste lagene i denne divisjonen er så gode at det på langt nær er en automatikk at TUIL tar steget opp i 2017 dersom man mislykkes i år trass det fantastiske utgangspunktet som er skaffet.

Tromsdalen Ungdom og Idrettslag er en klubb med stolte tradisjoner. Trass begrensede midler har klubben klart å ta steget opp i 1.-divisjon jevnlig siden starten av 90-tallet. Likevel mener jeg den beste sportslige perioden for TUIL ligger i nær framtid. Grunnsteinene i form av anlegg, tydelig sportslig identitet og sultne lokale spillere er allerede på plass.