Presse-Norge har i alle fall meldt sin ankomst, og arrangementsleder Erik Østli på Beitostølen vet at det vil bli mange ekstra tilreisende og tilskuere.

— Det er helt vilt. Vi merket umiddelbar pågang, sier han.

Østli kan fortelle om en oppmerksomhet om NM som han ikke hadde drømt om. Og det etter at Bjørgen på en pressekonferanse i Holmenkollen varslet at hun ville gå renn igjen før sesongen er over. NM del 2 ble valgt ut etter at hun ble mamma til Marius i desember.

— Det synes vi også er flott, at hun kommer tilbake. Gjett om vi gleder oss, sier Vidar Løfshus, sportssjef i langrenn i Norges Skiforbund.

Verken han eller andre har presset langrennsdronningen til start. Dette er noe hun sterkt har ønsket selv.

For NRK betyr vintersport mye, men etter Tour de Canada i mars var det ikke på planen å dra til Beitostølen.

— NRK kommer og sender direkte fredag 1. april og lørdag 2. april. Det var ikke planlagt tidligere, men det betyr veldig mye. Vi merker en meget stor interesse rundt mesterskapet, og for næringslivet her er det som gull og glitter samtidig. Vi regner med 15 millioner ekstra i omsetning, sier Østli.

Går slag i slag

Arrangementssjefen forteller at så fort påsketuristene drar hjem, mandag 2. påskedag, ankommer skiløperne dagen etter. Og det er ikke få.

— Vi regner med 600 deltagere, pluss like mange i støtteapparatet.

På søndagen er det nemlig også mange juniorer som skal konkurrere på Beitostølen.

— Og så kommer Ridderuka som starter den samme søndagen, med 500 gjester der også.

Digger comebacket

Østli synes det er stas at Bjørgen som har vært på Beitostølen så mange ganger, nettopp har varslet at det er der hun gjør comeback denne sesongen.

– Det store er jo at hun skal fortsette å gå på ski. For internasjonal skisport er det uvurderlig. For det norske laget betyr det nok ekstra at «mamma» er tilbake. Hun er jo en inspirator for de yngre på laget, sier Østli, før han legger til:

– Det gløder av Bjørgen. Hun er veldig motivert og ser frem til å gå renn igjen. Vi skal ta godt vare på henne hos oss.

Det spesielle med NM del to (Tromsø hadde første del) er at det er fem kilometer fri for kvinner og 10 kilometer fri for herrer på fredag.

— Det er en distanse som ikke er vanlig. Det er for øvrig tremil kvinner og femmil herrer på lørdag. Da benytter vi den traseen vi brukte da vi hadde verdenscup her og Bjørn Dæhlie gikk den første gangen i 1997, sier Østli.

NM starter forøvrig allerede torsdag 30. mars med lagsprint kvinner og menn.