Allerede onsdag reiser det norske langrennslandslaget til Gatineau i Canada, for å forberede seg best mulig til verdenscupavslutningen.

Touren i Canada starter tirsdag 1. mars med sprint i nettopp Gatineau. De norske langrennsstjernene får dermed seks dager på å akklimatisere seg med tanke på tidsforskjellen.

En dag per time

— Tommelfingerregelen er en dag per time, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Adresseavisen.

Gatineau ligger seks timer bak norsk tid.

Helgas prøve-VM i Lahti er siste test før den spektakulære avslutningen i Nord-Amerika, hvor det skal konkurreres i åtte skirenn i løpet av tolv dager.

Kostbar tur

Totalt skal det kjempes om 800 verdenscuppoeng. Selv om Martin Johnsrud Sundby mer eller mindre har avgjort herreklassen, er det fortsatt jevnt mellom Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg blant kvinnene.

Norges kvote er på 19 utøvere, ti herrer og ni kvinner. Løfshus åpner for ikke å bruke hele kvoten.

— Jeg er litt usikker på om vi tar med ni jenter. Det er en forholdsvis kostbar tur, sier landslagssjefen.

Canada-touren koster mer for skiforbundet enn fjorårets VM-opphold i Falun. Budsjettet er på godt over en million kroner.

I forkant av både OL i Beijing i 2008 og Vancouver i 2010 var oppgradering fra et trangt økonomisete tema for flere norske utøvere. Selv om flyturen til Canada er lang, har landslagsledelsen ikke tatt seg råd til å gi løperne ekstra benplass og mer behagelige seter på veien dit.

Ingen oppgraderingsplan

— Vi flyr på økonomi. Det er alltid kjekt med business, men alt har en pris, sier Løfshus, som mener det er svært åpent hvem som går til topps i touren.

Han trekker frem de formsterke russerne Maksim Vylegzjanin og Sergej Ustjugov, samt Sundby, Northug og Finn Hågen Krogh.

Northugs trener Stig Rune Kveen skal være på plass i siste del av touren, som foregår i Canmore. Han har ingen planer om å oppgradere Northugs flybillett.

— Petter følger opplegget til skiforbundet, sier Kveen til Adresseavisen.

Har tro på Northug

Langrennslegenden Oddvar Brå ser frem mot Canada-touren. Han mener det er bra at et slikt arrangement blir lagt til Nord-Amerika.

— Jeg synes av og til litt synd på løperne fra USA og Canada, ettersom alle konkurranser går i Europa og de må være borte i tre måneder. For deres del er det veldig viktig at arrangementet kommer dit, mener Brå.

Han tror Petter Northug har større muligheter til å gå til topps i Canada enn under Tour de Ski.

— Uten den siste bakken hadde han nok blitt nummer to i Tour de Ski. Jeg tror han har større sjanse i Canada, sier Brå.