Slik ser skianlegget i Pyeongchang ut ovenfra. Foto: Knut Nystad
Her er de norske smørerne på plass ved skianlegget i OL-byen Pyeongchang. Foto: Knut Nystad
Det blåser mye sand inn i skiløypene i Pyeongchang. Det ser man et eksempel på her. Foto: Knut Nystad
De norske smørerne tester ski i Pyeongchang. I bakgrunnen ser du hoppanlegget som skal brukes under OL. Foto: Knut Nystad

Skiforbundets smøresjef Knut Nystad har tatt med seg en gjeng kolleger for å teste skiløypene i Pyeongchang, den sørkoreanske byen som skal arrangere vinter-OL i 2018. Konklusjonen etter noen dager med testing: Utfordrende smøreforhold og masse, masse vind.

– Det er konstant vind, og det kommer vindkast fra alle kanter, sier Knut Nystad til Aftenposten på telefon fra Sør-Korea.

  • Nystad har med fotokamera til Pyeongchang: Se bildeserie øverst i artikkelen!

Vinden kan avgjøre medaljekampen

Skiløypene ligger oppå det som om sommeren er en golfbane i den sørkoreanske OL-byen. Det betyr at det er et veldig åpent landskap og lite bakker.

Martin Johnsrud Sundby har i flere renn bare gått fra i front og vunnet i verdenscupen denne sesongen. Det kan bli vanskelig i OL om to år. Foto: NTB scanpix

Åpent landskap pluss mye vind, betyr at det vil være en stor fordel å ligge bak i et felt på en fellesstart – og en stor ulempe å ligge først.– Det er sjelden vi har løyper som er så påvirket av vind. Det er unikt. Vinden kan absolutt bli en faktor i kampen om medaljene, mener Knut Nystad.

Derfor er det godt nytt for Northug

Per i dag er det bare en to og en halv kilometer lang løypetrasé som ligger klar, men det er meget sannsynlig at løypene vil passe godt for en løper som Petter Northug. Og det er to grunner til det:

  • Mye vind og åpent landskap gjør at det vil være vanskelig å stikke i fra resten av feltet, som Martin Johnsrud Sundby har gjort så mange ganger denne sesongen.

  • Lite bakker sørger for at Northug slipper å bli utfordret voldsomt på sin kanskje største svakhet, nemlig oppoverbakker.

Petter Northugs trener, Stig Rune Kveen, gleder seg over rapportene fra Sør-Korea.

– Ut i fra det jeg har fått med meg, så høres det veldig bra ut, sier Kveen til Aftenposten.

Northug-trener: – Motiverende for Petter

Han understreker at Northug nå har fokus på inneværende sesong, før de skal begynne å jobbe mot neste sesong, der VM i Lahti er det store målet. Likevel tror Kveen det er motiverende for VM-kongen å høre om forholdene i Pyeongchang.

– Jeg tolker det på Petter som at han er gira på å få med seg et OL til. Og at løypene der borte er som de er, er helt sikkert noe trigger Petter. Det er sikkert motiverende å se at det kan være løyper som passer ham bra, sier Stig Rune Kveen.

Det blåser mye sand inn i skiløypene i Pyeongchang. Det ser man et eksempel på her. Foto: Knut Nystad

Langrennsanlegget i Pyeongchang er Sør-Koreas eneste, og det er flere ting ved anlegget som skaper utfordringer for smørerne.

– Det blåser sand inn i løypene, så det ser ut som det er strødd av en bil fra veivesenet, sier Nystad.

Nystad: – Vi kan smøre oss bort igjen

Knut Nystad & Co ankom Pyeongchang 14. februar, og de kommer til å være der frem til 22. februar. Målet er forberede seg så godt som mulig, slik at man unngår å gå på en smørebom som man gjorde under OL i Sotsji for to år siden. Men det er ingen garanti for at man gjør det.

NORGES SMØRESJEF: Knut Nystad. Foto: NTB scanpix

– Det har jeg alltid sagt. Samme om det er OL, VM eller verdenscuprenn, i Lahti, Sotsji eller Pyeongchang. Er du villig til å prøve, da risikerer du også å smøre deg bort. Av og til er 99 prosent perfekte ski for dårlig, fordi alle andre treffer 100 prosent. Andre ganger er 50 prosent perfekte ski helt rått, fordi alle andre har 30 prosent. Alt avhenger av hva alle andre gjør, sier Nystad og legger til:– Andre nasjoner kan snuble over noe tilfeldig sånn at de får gode ski, og da kan vi se ut som idioter. Jeg kan ikke love gull og grønne skoger, men vi gjør så godt vi kan.

Store temperaturforskjeller

Foreløpig virker det riktignok som om det er litt enklere smøreforhold enn det var i Sotsji-OL.

– Det er lav fuktighet i luften og i snøen, men foreløpig ikke så store variasjoner som vi opplevde i Sotsji.

Temperaturen i Pyeongchang har variert fra minus 13 til 13 plussgrader i løpet av den korte tiden smørerne har vært i Sør-Korea.

– Jo mer vær, jo bedre. Da får vi prøvd oss på forskjellig type værforhold.

PS! Det er ikke bare Norge som er på plass for å teste skiløypene i Pyeongchang. Sverige og Canada er også på plass, forteller Nystad.

De norske smørerne tester ski i Pyeongchang. I bakgrunnen ser du hoppanlegget som skal brukes under OL. Foto: Knut Nystad

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: