Hvis du har fulgt med på langrenn de siste årene, har du garantert fått det med deg. Bakgrunnen for uttrykket ”å gå på en Brink”.

I stafetten under ski-VM i Val di Fiemme gikk Sveriges ankermann Jörgen Brink ut på sisteetappen med en bunnsolid ledelse. Parademarsjen skulle bare gjennomføres. Svenske ledere ga gullintervjuer. Avisen Aftonbladet hadde klar en ekstra gullutgave.

Så skjedde det. 2,8 kilometer begynte Brink å gå tom for krefter. I løpet av de neste 1200 meterne ble svensken tatt igjen. Brink gikk i veggen. Hardt og brutalt.

NRK-kommentatorer: — Hva er det som skjer?

«Ai, ai, ai! Där ser vi Brink! Vad har hent? Han har tagit totalt tvärslut. Han har inga krafter kvar alls!» skrek de svenske kommentatorene på SVT.

Per Elofsson veksler med Jørgen Brink under Val di Fiemme-stafetten. Foto: NTB scanpix

«Å, se nå! Hva skjer nå? Hva er det som har skjedd? Han sprekker totalt! Har dere sett?» utbrøt NRKs kommentatorteam Kjell Kristian Rike, Jon Herwig Carlsen – og daværende langrennsekspert Åge Skinstad – nærmest i kor.Ingen trodde det de så. Jörgen Brink hadde gått fullstendig tom for krefter, og Thomas Alsgaard og tyske Axel Teichmann bare føk forbi. Til slutt sikret Alsgaard det norske VM-gullet på oppløpet.

Brink: – Det var et mareritt

16 sekunder senere kom en stiv Jörgen Brink over målstreken, inn til bronsemedalje, men det var ikke noe smil å se i hans ansikt. Alt i alt ble mesterskapet en stor suksess for svensken, som vant bronse både på 10x10-kilometeren og femmila. Likevel huskes han omtrent bare for den utrolige sprekken i dag.

I podcasten Skipodd 157 snakker Jörgen Brink om det han selv omtaler som et mareritt.

– Det var skikkelig vanskelig. Først det å gå stafetten og så møte alle i pressen. Det var ikke bare folk fra Sverige. Det ble en stor greie, alle var interessert. Jeg kan ikke huske hva jeg sa. Det ble tåkete. Det var et mareritt, sier Brink i podcasten, som ledes av det svenske landslagets videoanalytiker Lars Ljung og langrennsløperen Robin Bryntesson.

En slagen Jörgen Brink møter pressen etter fiaskostafetten. Foto: NTB scanpix

– En forferdelig opplevelse– Det var en forferdelig opplevelse som jeg ikke vil ønske min verste fiende. Det er noe jeg aldri kommer til å glemme, sier Brink.

Han har tidligere sagt at fikk hjerteflimmer, og at det var grunnen til at han stivnet, men han er ikke helt sikker på det.

– Jeg kan ikke si det hundre prosent, men det var en tøff oppgave å skulle gå den sisteetappen. Jeg var veldig nervøs, men samtidig hadde jeg bra selvtillit etter flere gode løp i mesterskapet. Jeg hadde egentlig god kontroll og god avstand ned til de andre. Så kom den siste bakken, og da var det absolutt ingenting igjen i kroppen. Jeg har aldri opplevd noe lignende. Jeg klarte ikke å røre meg. Jeg har vært stiv før, men aldri på denne måten. Det var flaks at jeg klarte å gå i mål som tredjemann, faktisk.

Den hjerteflimmer-formen Brink har, er ikke farlig, forteller 41-åringen. Problemene dukker ofte opp, nesten hver måned, men han har kontroll på det.

Kong Harald deler ut bronsemedaljen til Sveriges stafettlag. Jörgen Brink (nummer to fra venstre) ser ikke spesielt fornøyd ut. Foto: NTB scanpix

– Men i den stafetten hadde jeg så mye adrenalin i kroppen at jeg ikke kjente det. Det var litt synd at jeg ikke hadde på meg pulsbelte, for da hadde jeg fått svaret med én gang.

– Har blitt kalt landsforræder

Brink forteller at han siden har fått masse støtte etter den utrolige fadesen, men han er også blitt utsatt for ganske omfattende hets.

– Jeg har hørt alle versjoner. Sånn blir det, tror jeg. Det var en stor greie. Det verste er vel at jeg er blitt kalt en landsforræder. Andre har spurt hvordan jeg kunne ”gå i veggen”. Noen har kalt meg patetisk og anklaget meg for å frarøve Sverige et VM-gull og så videre, sier han – og legger til:

– Jeg fikk høre mye det påfølgende året. Siden har det roet seg mer og mer. Men det dukker opp noe innimellom.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri: