KØBENHAVN, DANMARK 20120920.Europaligaen fotball FC København Molde FKMoldetrener Ole Gunnar Solskjær etter 2-1 for FC København i Parken torsdag.Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB Scanpix

Hverken Egil «Drillo» Olsen, Henning Berg eller Ståle Solbakken har fått det til i England. Derfor vendes nå blikket mot Molde og Ole Gunnar Solskjær.

Etter at Solbakken ble sparket lørdag, reflekterte han over hvilke ringvirkninger det vil kunne få for andre norske trenere:

— Det er klart at dette ikke har vært noen god reklame for norske trenere. Det har nok skadet vårt rykte. På den annet side, Ole Gunnar blir manager i England så fort han selv vil, fastslo han.

Fotballkjennere er enige om at det bare er et spørsmål om tid før Solskjær tar en trenerjobb i England.

— Det nok ingen tvil om at Solskjær vil ende opp i England, og han blir viktig. Det kan bli vanskelig for en nestemann om også han skulle mislykkes, vurderer Vålerenga-aktuelle Kjetil Rekdal overfor Aftenposten.

Teddy Moen, daglig leder i Norsk Fotballtrenerforening, sier at han ikke ser bort fra at Rekdal kan få en ny mulighet i utlandet. Foreløpig mener han likevel at Solskjær er den eneste norske treneren i posisjon til en internasjonal toppjobb.

(Artikkelen fortsetter)

Ståle Solbakken fikk sparken i Wolverhampton etter cuptapet for Luton. (Foto: Scanpix)

— Ikke svekket

Berg fikk sparken i Blackburn etter 57 dager. Solbakken er på under ett år blitt sparket i Köln og Wolverhampton.

Moen tror ikke kandidaturet til andre norske trenere dermed svekkes.

— For noen år siden var nasjonalitet viktigere. Nå er alt blitt mer internasjonalt, påpeker han.

Rekdal erkjenner at det «ikke er positivt» med tanke på norske treneres anseelse, men understreker at det ofte er små marginer og flere faktorer inne i bildet.

Han påpeker også at flere nordmenn i hvert fall har hatt delvis suksess, blant andre Solbakken, Trond Sollied, Even Pellerud og Jørn Andersen.

— Hvis man sammenligner med for eksempel Tyskland, vil det være blandet der også, sier han.

Treneren har selv ledet Lierse og Kaiserslautern, med vekslende hell, og forteller om store forskjeller.

Presset fra omgivelsene er mangedoblet. Det er et enormt resultatkrav og tilsvarende lite tålmodighet. Og kulturen er annerledes. Eksempelvis er man langt mer opptatt av individuelle ferdigheter fremfor det kollektive.

Kulturforskjeller

— På generelt grunnlag ser vi mange av de samme problemene for norske trenere i utlandet. Det er ofte en for stor endringslyst når de kommer til en ny klubb. Man skal gjøre endringer raskt istedenfor å se det litt an og gjøre tilpasninger mer etter hvert. Skal man lykkes i et annet land, er det viktig å ha stor respekt for kulturen i det landet, sier Jan Åge Fjørtoft.

Eksperten i tyske Sky Sports har spillerbakgrunn fra toppdivisjoner i fire land.

— Manglende kulturforståelse er en utfordring for utenlandske trenere generelt. Samtidig har vi nordmenn gjerne veldig tro på egne metoder. Det kan være både en styrke og en svakhet, sier Fjørtoft.

Han trekker frem Uwe Rösler som et eksempel på én som har gjort det riktig. Den tidligere eliteserietreneren brukte en lengre periode i England på å observere og bygge kontakter, og har nå suksess med Brentford.

— Jeg vet ikke hva som har fungert eller ikke, men har selv jobbet i England, Tyskland og Sør-Afrika. Det er viktig å forstå kulturen i et nytt land, men samtidig er det viktig å holde ved det en selv står for. Jeg er enig i at den norske lederstilen ikke automatisk fungerer i andre land, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem.

Må jobbes systematisk

Moen i trenerforeningen etterlyser mer nysgjerrighet fra norske trenere.

— Hvis jeg skal komme med kritikk, er det at norske trenere må bli mer nysgjerrige på andre kulturer. Skal man lykkes som trener i utlandet, må det jobbes systematisk for det. For eksempel kan man ta deler av utdanningen i andre land, som José Mourinho gjorde i Skottland, eller man kan lære seg flere språk, sier han.

— Først og fremst må trenerne selv gjøre den innsatsen. I tillegg kan kanskje trenerforeningen bidra med mer, og kanskje kan også NFF legge flere føringer.

Trenger døråpner

— Jeg ser en kjempeutfordring med hensyn til norske trenere i utlandet. Det er et tema som må diskuteres. Men jeg tror mye handler om å få én som lykkes. På 90-tallet fikk noen nordmenn suksess i England, og det åpnet dører for andre, mener Fjørtoft.

Og det er her Solskjær kan komme til å spille en helt avgjørende rolle.