Ståle Solbakken vil ikke ha jobben som VIF-trener. Han tror heller ikke landslagsjefsjobben blir ledig med det første.

Lørdag kveld fikk han ikke overraskende sparken som Wolverhampton-trener. Nå vil ha ta «time-out»et halvt års tid. Kanskje skal han gjøre noe helt annet enn å være fotballmanager.

— Jeg er ikke knust, og jeg har ikke mistet selvtilliten. Men det er klart at dette er surt. Jeg er fryktelig skuffet og såret, sier Solbakken - og legger til:

- Det verste er at jeg føler at dersom jeg hadde fått litt mer tid, så hadde vi lykkes. Det er det som plager meg mest.

Hjem til Hamar

Det er gått 24 timer siden Solbakken fikk sparken. I luksusleilighetskompekset han bor i utenfor Wolverhampton, har vi måttet passere høye porter med sikkerhetskoder for å komme inn. Innenfor portene er det et stort parkanlegg, staselig bygninger med høye søyler og doble dører. På parkeringsplassen utenfor står biler i millionklassen.

Solbakken inviterer inn. Vi snubler over fotballer i gangen, og på den enorme flatskjermen i stua er det ikke FA-cup kampene, men hopprennet fra Bischofshofen som flimrer over skjermen.

- Jeg reiser hjem så fort jeg kan. Trenger du noen møbler, må du si ifra! fleiper han.

Han er ved overraskende godt mot, selv om han ikke har sovet ett sekund siste natt. Det kan Aftenposten bekrefte, som fikk tekstmelding fra eks-manageren midt på natten¿..

Ført bak ryggen

- Er du bitter?

-Nei, ikke bitter. Det er slik dette gamet er.

- Men du påsto at klubbledelsen, eierne og du var enige om hvilke grep som måtte gjøres i Wolves. De lovte deg tid, og de lovte at dere var sammen om dette. Men lørdag lot de deg i stikken. De har til og med jobbet med en erstatter bak din rygg i uken som er gått ...

— Ja, men slik er det. Det har bare gjort jobben sin. Vi hadde en plan, men når vi ikke leverer, er det bare slik mekanismene er.

For det har gått fra vondt til verre for Wolverhampton. 3 seire på 17 kamper er skrekkelig. Å tape for Luton, et lag som spiller tre nivåer under Wolves, er katastrofe.

Taus om klubbeiersamtale

-Britisk media påstår at det var din uttalelse etter kampen om at «det ikke var pinlig å tape for Luton» som var dråpen som fikk begeret til å flyte over?

— Nei, det tror jeg ikke noe på. Men jeg hadde flere møter med både eieren og daglig leder i uken som har gått. Kanskje kom det noen signaler der jeg ikke helt oppfattet. I ettertid begynner man jo å undre, sier han.

-Hva sa klubbeier Steve Morgan da han ringte deg lørdag kveld?

— Det blir mellom oss. Men han gjentok at vi var enige om målene, men de mente at jeg ikke var mannen til å gjennomføre dem. Det er jeg veldig uenig i, sier Solbakken.

Ifølge britiske medier er Dean Saunders, manager i Doncaster, allerede kontaktet og mannen klubbledelsen ønsker som Solbakkens arvtager.

Fremtiden

Spørsmålet nå er om Solbakken har brent alle broer til engelsk fotball, og om han og Henning Berg har gjort skam på norske managers rykte –og mulighetene for at norske trenere i fremtiden kan få jobb i England.

- Det er klart at dette ikke har vært noen god reklame for norske trenere. Det har nok skadet vårt rykte. På den annet side, Ole Gunnar Solskjær blir manager i England så fort han selv vil. Selv er jeg usikker på hva det betyr for min karriere, sier Solbakken, og legger til:

— Dette er i alle fall den største ripen i lakken i min trenerkarriere hittil. Rett og slett fordi her hadde jeg alle forutsetninger for å lykkes, om jeg hadde fått litt mer tid. I Køln var jeg dømt til å mislykkes. Det skjønte alle som har peiling på fotball, sier Solbakken.

Ta en pause

— Nå som du er arbeidsledig, vil du legge inn en jobbsøknad gjennom Aftenposten? Det er en ledig trenerjobb i Vålerenga?

— Nei, den kan du skrive at jeg ikke ønsker. Jeg vil bruke det neste halve året på å tenke meg godt om. For meg handler det både om et fotballvalg og et verdivalg i forhold til familien. Hvor lenge skal vi orke å være nomader, sier han.

— Jeg har nå vært manager i 10 år, først trener og sportslig leder i HamKam, deretter 5 ½ år i København, ett år i Køln og nå et halvt år i England. Kanskje skal jeg gjøre noe helt annet enn å være manager, sier han, og mener han som utdannet lærer og pedagog bør kunne gjøre en god jobb innen kommunikasjon og ledelse.

- Du takket nei til landslagsjobben sist. Han som nå står i gummistøvler på sidelinja er 70 år. Er du klar for å takke ja når Drillo pensjoneres?

— Nei, det tenker jeg ikke på i det hele tatt. Den mannen kan godt holde på til han er 80 om han vil. Så den jobben får Drillo ha i fred, sier Solbakken.

- Nå har jeg vært i dette gamet i nøyaktig ti år. Nå trenger jeg tid til å tenke meg om.