scheie Foto: Mette Bugge
Lars Tjærnåsvignett fotobyline bilde Foto: Borgen Arne
Kasper Wikestad: Ekspert på engelsk fotball for TV 2. Foto: TV 2
Birstol, England 20121201.Bristol City - Wolverhampton. En fornøyd Ståle Solbakken. Wolverhampton vant kampen 4-1.Foto: Sam Bagnall / NTB scanpix Foto: Sam Bagnall
Lars Tjærnåsvignett fotobyline bilde Foto: Borgen Arne

Aftenposten.no har vært i kontakt med tre fotballekspert for å høre hva de mener om sparkingen av Ståle Solbakken.

Arne Scheie: Fotballekspert og hoppekspert i NRK

Kasper Wikestad: Ekspert på engelsk fotball for TV 2. Lars Tjærnås: Fotballekspert i Aftenposten og ekspertkommentator for C More.

— Hvilke tanker gjør du deg rundt at Solbakken fikk sparken?

— Dette handler om to ting: forventningene til klubben, og de faktiske resultatene. Når de to spriker så mye som de har gjort i Wolves, er svaret med to streker under dessverre sparken for en manager, sier Tjærnås.

— Jeg hadde regnet med at det ville bli vanskelig for ham å beholde jobben hvis det ble tap for Luton. Men det er trist for Ståle og det er trist for norsk fotball, sier Arne Scheie.

— Det er helt forståelig at de gjør som de gjør. Det hadde vært mye rarere om de ikke gjorde noe nå, og ingen kan klandre dem for å sparke han, slik situasjonen er, sier Kasper Wikestad.

Mener han er ferdig i England

- Hvordan påvirker dette Solbakkens fremtidige trenerkarriere?

— Han har ikke brent alle broer i alle ligaer. Men det har han garantert i England. Som utlending får du sjelden eller aldri mer enn en sjanse der når du mislykkes. Hvertfall ikke når du kommer fra et så lite land som Norge, sier Tjærnås.

(Artikkelen fortsetter)

MYE FRUSTRASJON: Ståle Solbakken har ikke hatt mye å juble over i Wolverhamptons managerstol. Nå forlater han laget på en 18. plass i Championship. FOTO: Sam Bagnall

— Hvorfor lykkes ikke norske trenere i utlandet?

— Det er vanskelig å si, men i bunn og grunn er det bare resultater som til slutt betyr noe. Henning (Berg) og Ståle har kommet til klubber der fundamentet har vært vanskelig å jobbe med. Jeg trodde Wolves tenkte langsiktig med Ståle, men resultatene har nok vært for dårlig. Med tap etter tap, så må de gjøre noe, sier Scheie.

Tror han tar pause

— De hadde mye marginer med seg i starten. Men så har de også fått marginene mot seg så det holdt senere. Det er jo en klubb som alltid har hatt erkebritiske managere, og som har kjørt en veldig engelsk stil med kick n' run og kriging. Så kommer det inn en ny manager som vil forandre mye på kort tid. I en spillergruppe som er mentalt skjøre, og nesten bare husker hvordan det er å tape, kan man i etterpåklokskap, uten å kjenne de indre forholdene, kanskje si at forandringene kanskje burde vært mindre drastiske, mener Wikestad.

- Hva tror dere han kommer til å gjøre videre?

— Jeg har veldig, veldig tro på ham som trener, manager og menneske. Men det lyktes ikke denne gangen, og det er til å skjønne at Wolves ikke turte å satse videre på ham, sier Wikestad.

— Jeg vet han hadde flere gode tilbud da han takket ja til Wolverhampton. Han kan fortsatt få tilbud fra gode klubber, men tipset mitt er at han tar en pause og gjør noe annet. Så får vi se om han bli ekspert på TV eller finner på noe annet i tiden som kommer, sier Tjærnås.