Søndag 4. september spiller Tyskland mot Norge på Ullevaal. Denne saken ble først publisert under sommerens EM.

PARIS: Også i klubbfotballen er forskjellen stor mellom det som frem til 1990 var to land.

Toni Kroos. Født 4. januar 1990, i den lille lommen på under ett år fra da Berlinmuren falt og til Tyskland igjen var gjenforent.

— Er jeg virkelig den første, spurte han da han i 2014 ble fortalt at han var den eneste født i det gamle Øst-Tyskland til å bli verdensmester i fotball.

I årets EM er Real Madrid-stjernen den kanskje aller viktigste spilleren når tyskerne skal følge opp VM-gullet fra Brasil med en ny triumf.

26-åringen fra Greifswald ved Østersjøen har de siste årene vært den eneste på "Die Mannschaft" som fra områdene som før var det kommunistiske øst. Lukas Podolski er født i Polen, de 21 andre i Joachim Löws tropp kom til verden i det som før var Vest-Tyskland.

— Jeg har ikke det samme forholdet til den tiden der som det mine foreldre har, sier han om årene da Tyskland var delt i to.

Den geografiske ubalansen i den tyske troppen speiler utfordringen det gamle øst har med å ta igjen forspranget til det gamle vest på andre samfunnsområder.

  • Kartet viser hvor spillerne i den tyske troppen er født. Jermain Boateng (blå prikk i det østtyske området) ble født i Vest-Berlin, Lukas Podolski i Polen (grønn prikk) og Toni Kroos i Øst-Tyskland (rød prikk).

— Et uslåelig Tyskland

Daværende kansler Helmut Kohl lovet "blomstrende landskaper" i øst, mens Willy Brandt sa at "hva som hører sammen, vil vokse sammen". Et ekko av den samme optimismen kom fra tysk fotballs «keiser». Franz Beckenbauer sa at "Tyskland kommer til å bli uslåelige" nå når landet var gjenforent.

Da hadde Vest-Tyskland nylig vunnet VM i Italia, og da neste tittel ble sikret i England-EM seks år senere var Matthias Sammer, René Schneider og Steffen Freund tre tidligere østtyskere på laget. Sammer scoret begge målene da Belgia ble slått 2–0 12. september 1990, det som for ettertiden vil stå som den siste kampen for Øst-Tyskland.

Michael Ballack ble den neste ruvende skikkelsen fra øst på det tyske landslaget. Mange av kampene spilte han med kapteinsbindet på armen. I de siste mesterskapene har Kroos imidlertid vært en ensom svale, og siden 2009 og frem til nå i vår har heller ingen lag fra det gamle øst spilt på øverste nivå i tysk fotball.

Omtrent 15 millioner av Tysklands 80 millioner innbyggere kommer fra det som før, noe misvisende må man kunne si, het Den tyske demokratiske republikk.

Sliter økonomisk

— Fotball var ikke blant de viktigste idrettene i Øst-Tyskland. Etter den tyske sammenslåingen måtte strukturene for talentutvikling utvikles. I dag er det flere fotballakademier i disse områdene, og flere spillere fra øst spiller seg inn på ungdomslandslagene, sier Michael Mutz, professor i idrettssosiologi ved Universitetet i Göttingen til Aftenposten.

Han tror de fortsatt store økonomiske forskjellene mellom det gamle øst og vest får følger også i fotballen.

— Det gjør det vanskeligere for klubbene i øst å skaffe sponsorer og øke inntektene, sier professoren.

Han sier at mange av klubbene i øst hadde ledere uten den rette økonomiske kompetansen og erfaringen, noe som gjorde at klubbene etter hvert slet med stor gjeld. Det som er tradisjonsrike klubber med en stolt historie, spiller i dag på tredje og fjerde nivå. Det er imidlertid ikke noe å si på fotballinteressen i det gamle øst.

— Dynamo Dresden hadde for eksempel mer enn 27 000 tilskuere i snitt på tredje nivå. Det er rekordsifre, sier professoren.

Han legger til at fotballen i øst fortsatt har store problemer med hooligans og vold.

— Det ser ut til at folk i denne delen av landet i større grad bruker fotballen som en plattform for å få ut sine frustrasjoner, sier han.

Toni Kroos (t.v) er den eneste tyske spilleren som er født i det gamle Øst-Tyskland. Her i lystig lag sammen mde Thomas Müller og Bastian Schweinsteiger. Foto: Reuters

Store forskjeller

I forbindelse med 25-årsjubileet for gjenforeningen i fjor, konkluderte Berlin-Instituttet for befolkning og utvikling i en rapport at halvparten av tyskerne tror det er flere forskjeller mellom «Ossis» og «Wessis» enn det er fellestrekk.

Selv om landet bare var delt i 41 år, ble menneskene sosialisert på to så ulike måter at det vil gå minst én generasjon til før de virkelig har grodd sammen igjen, mener Reiner Klinghoz, direktør ved instituttet.

Undersøkelsen viser at bare én av de 20 mest velstående tyske byene er i øst (Jena i Thüringen).

Lønningene der er bare to tredjedeler av hva de er i vest, og eiendommene er verdt omtrent halvparten. Det er 25 prosent større sjanse for å bli fattig om du bor i øst, og ingen av de 30 største firmaene på tyske børser har hovedkontor i det tidligere Øst-Tyskland.

Red Bull gir opptur

Et lyspunkt på den østtyske fotballhimmelen er RB Leipzig. I vår feiret de opprykk til Bundesliga og blir dermed det første laget fra øst på syv år til å spille på øverste nivå.

Klubben er imidlertid omstridt. I 2009 ble den lille klubben, som da var langt nede i seriesystemet, kjøpt opp av energidrikkprodusenten Red Bull.

Mens gamle østtyske klubber som Hansa Rostock, Magdeburg, Dynamo Berlin, Dynamo Dresden og Lokomotive Leipzig sliter med å markere seg, har de mange millionene fra Red Bull tatt RB Leipzig fra femte til øverste nivå på bare syv år.

Draktene og logoen er endret for å ligne mest mulig på energidrikkens, og i andre deler av Fotball-Tyskland frykter man at RB Leipzig og klubber med lignende struktur skal utfordre modellen hvor halvparten av hver profesjonelle klubb skal være eid av fansen.

— Mange supportergrupper, spesielt ultras, opponerer mot utviklingen. Det må likevel sies at i Leipzig er det en merkbar fotballeufori om dagen. Mange fra byen, og det tidligere Øst-Tyskland generelt, er stolte av at en klubb fra deres region endelig er tilbake i Bundesliga, sier Mutz.

Kanskje fører satsingen til at Kroos selskap fra flere fra de gamle, østtyske områdene når Tyskland skal forsvare VM-gullet i Russland om to år.

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes:

Her er flere gode EM-saker:

Har du lest denne om tilstanden i russisk fotball?

Gledelig forandring i Nord-Irland:

Eller denne om han som skulle bli verdensfotballens hersker?

Erlend Nesje skriver om de nordirske supporterne: