«Jeg ser ikke noe galt i at fans sloss. God gjort, gutter! Stå på videre»

Det var meldingen fra den parlamentariske lederen i Dumaen for partiet LDPR, Igor Lebedev etter at russiske supportere hadde angrepet engelske fans i gatene og inne på stadion lørdag.

UEFA er ikke like begeistret. Tirsdag ila de russerne en betinget utkastelsesstraff og bot på 1,4 millioner kroner for tilskuerbråk, fyrverkeri og rasistisk oppførsel. Idrettsminister og FIFA-styremedlem Vitaly Mutko mener straffen er for streng, men vil ikke anke.

Det betyr at laget umiddelbart må dra hjem fra Frankrike om det blir mer stadionbråk. Fransk politi pågrep tirsdag 43 russiske supportere i kjølvannet av bråket. Samtidig opplyste den franske påtalemyndigheten at 150 svært veltrente russiske bråkmakere unngikk å bli pågrepet under masseslagsmålene.

Fremad, russere!

Det russiske bidraget til EM-bråket kan stå som en illustrasjon på problemer i hjemlandet.

— Den russiske supporterkulturen har betydelige innslag av voldelige ultras. Det er ikke noe nytt fenomen, de har hatt det siden 1990-tallet, sier Johannes Due Enstad, postdoktor i Russland-studier ved Universitetet i Oslo.

Han forteller om en betydelig overlapp mellom radikale nasjonalister, høyreekstreme og fotballsupportermiljøer, og sier det finnes eksempler på voldelige hooligans som har gått over til høyreekstreme terrorgrupper.

Bildene fra Marseille viser at pøbelen som deltok i bråket hadde nasjonalistiske slagord på T-skjortene. Enstad mener de ser på seg selv, og opptrer faktisk, som voldelige ambassadører for hjemlandet.

— På videoene fra gateslagene hører man dem rope i kor: «Russkie vperjod!», som betyr «Fremad, russere!», et populært slagord blant radikale nasjonalister, sier Enstad.

VIDEO: Russiske hooligans filmet seg selv da de gikk til angrep.

Utbredt rasisme

Rapporter fra SOVA-senteret i Moskva og det internasjonale FARE-nettverket (Football Against Racism in Europe), som registrerer diskriminerende oppførsel på stadioner, viser at rasismeproblemet er økende i russisk fotball.

I 2014/15-sesongen registrerte de 92 tilfeller, mot 83 i de to foregående sesongene tilsammen. De fleste av tilfellene er ytre-høyre— eller nynazistiske ytringer.

I rapportene vises det til 10 tilfeller av rasisme mot svarte spillere, mot fem i de to forrige årene. Hulk, den brasilianske stjernespissen på Zenit St. Petersburg, har sagt at han blir utsatt for rasisme i nesten hver eneste kamp i Russland.

– Det russiske fotballforbundet er blitt flinkere til å straffe klubbene, men det finnes ingen plan for å jobbe sammen med supporterne for å få dem til å endre kulturen, sier FARE-leder Piara Powar.

Det var kaos på Stade Velodrome i Marseille etter oppgjøret mellom England og Russland. Foto: Thanassis Stavrakis

En slavisk drøm

Han reagerer også på at Alexander Shprygin, lederen for den russiske supporterunioen, ser ut til å være en akkreditert del av Det russiske fotballforbundets EM-delegasjon.

FARE mener Shprygin har vært sentral i å introdusere nynazistiske synspunkter og praksis blant fotballsupportere siden slutten 1990-tallet. Han er flere ganger blitt avbildet mens han gjør nazihilsen, men skal ha tonet ned denne typen retorikken siden han i 2007 ble leder for Russian Supporters Union.

PODKAST: Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike:

Konfrontert med bildene har han hevdet at de kun er ment for å illustrere problemer russisk fotball har hatt med dette tidligere. Shprygin er også medlem av komiteen russiske myndigheter har satt ned for å overse VM-forberedelsene.

Supporterlederen avslørte i et intervju nylig et drømmescenario han ser for seg like før en av kampene på hjemmebane om to år.

— Nasjonalsangen spilles, og 11 brødre står stolte side ved side og synger. Tårene renner nedover kinnene deres og skaper en følelse av patriotisme. Jeg ville likt at alle de spillerne har slaviske ansikter, sa Shprygin ifølge The Guardian.

Enstad mener Shprygins offisielle tilstedeværelse i Frankrike illustrerer hvordan ytterliggående holdninger aksepteres.

— Det er betegnende for hvor mainstream og normalisert denne formen for etnisk nasjonalisme er, og hvordan man kan flagge slike holdninger og likevel bevare sine posisjoner, sier han.

Dette sier også noe om utbredelsen i samfunnet.

— Klassisk rasisme er ikke allment akseptert i Russland, men er klart mer utbredt og mindre stigmatisert enn i Vest-Europa, sier Enstad, som tror mellom 10 og 30 prosent i Russland støtter Shprygins drøm om et hel-slavisk landslag.

VIDEO: Se bildene fra da russiske fans gikk til angrep på engelskmenn inne på EM-arenaen

Jublet for skade

Jørgen Jalland spilte for Rubin Kazan i 2005 og 2006. Han er ikke overrasket over tallene som viser rasisme og ytterliggående holdninger blant fansen.

— De fleste store klubbene har en ultrasgjeng. Det var ikke veldig mye tribunebråk mens jeg var der, men det er ganske mye rasisme i russisk fotball. De har hatt problemer med det lenge, sier Jalland.

Erik «Panzer» Hagen har tidligere fortalt om hvordan han ble hyllet av supporterne til Zenit St. Petersburg da han taklet den mørkhudede portugiseren Cicero i sin første kamp for klubben i 2005. Portugiseren brakk benet, og fra tribunene kom tilropene om «hvit makt».

— Han lå der ute, og fra tribunen haglet det snøballer og bananer mot ham, sa Hagen til Dagbladet i 2012. Han understreket i russiske medier at taklingen ikke hadde noe med hudfarge å gjøre. Det var i forbindelse med Hulks signering det året at den ledende supportergruppen gikk ut og sa at de ikke ønsket homofile eller fargede spillere i klubben.

— Klubbledelsen ønsket ikke rasisme, men i det russiske samfunnet er det vel mer rasisme enn i andre land. Det er vel en gjenspeiling av det vi ser i fotballkulturen, sier Jalland.

Det var flere opptøyer i Marseille under EMs første dager. Foto: NTB scanpix

Kriger i Ukraina

Enstad sier at den russiske grenen av Europas høyreekstreme bevegelse helt klart er den mest voldelige. Det er registrert minst 600 dødsofre de siste ti årene, og postdoktoren tror mørketallene er store.

I rapportene fra SOVA og FARE slås det fast at medlemmer av ultrasgruppene drar til fronten i Ukraina for å kjempe for den prorussiske utbryterrepublikken.

— Vi har sett en tilstrømning av frivillige russere over grensen til Ukraina. Blant dem er det en del som tilhører supportermiljøer og organiserte ultras, sier Enstad.

Nataliya Yudina ved SOVA-senteret frykter hva de radikale supporterne skal gjøre når de kommer hjem fra krigshandlingene.

— Det er ekstra farlig, for de vil komme tilbake med kamperfaring og med mye aggresjon, sier hun til AP.

Både hun og Enstad tror at russiske myndigheter gjennom omfattende politioppbud vil klare å hindre voldelige opptøyer eller utbredt rasisme under VM.

— De har også sine mekanismer for å kontrollere det, med sine folk plassert i ulike organisasjoner. Jeg tror de makter å holde dem i tøylene, sier Enstad.

Hitler-dyrking

Han forteller at dyrking av Hitler og den tyske nasjonalsosialismen er vanlig blant russiske nynazister. Dette kan virke rart på nordmenn, i og med de enorme lidelsene russerne ble utsatt for under 2. verdenskrig.

— Årsaksbildet er komplekst, men jeg tror en forutsetning er at Russland ikke ble «vaksinert» mot nazismen og dens iboende rasisme etter annen verdenskrig. I vestlige land ble Nazi-Tyskland stående som det 20. århundrets ultimate ondskap på grunn av nazi-regimets strukturelle trekk, nemlig ettpartidiktatur, ideologisk indoktrinering, undertrykkelse av opposisjon, kategorisering av hele menneskegrupper som «fiender», og massemord på slike grupper.

— Men i Sovjet-Russland kunne ikke regimet fordømme nazismen på dette grunnlaget, siden det ville være det samme som å fordømme sovjetkommunismen, som jo fremviste de samme trekk. Derfor ble den sovjetiske fremstillingen av Nazi-Tyskland overflatisk; nazismen ble stemplet som ond først og fremst fordi nazistene hadde angrepet Sovjetunionen.

Før Norges play off-kamp i Ungarn skrev vi denne saken:

Har du fått med deg disse grundige sakene om fotball?