PARC DES PRINCES: « Na-na-na-na-na-na-na-na-na, Will Grigg's on fire! Na-na-na-na-na-na-na-na-na, Will Grigg's on fire! »

Erlend Nesje er i Frankrike.

De ble rundspilt etter alle kunstens regler av Tyskland. Men 10.000 grønnkledde irer nektet likevel å forlate Parc des Princes.

35 minutter etter kampslutt sto der fortsatt og sang og sang og sang om kulthelten og innbytteren Will Grigg, som satt på benken hele kampen.

Ikke er han spesielt god. Ikke er han spesielt «on fire» her i EM. Men han har en fengende supporterlåt.

Prøv vårt nye selfie-verktøy og del resultatet med dine venner:

Og derfor er den blitt en hit her i EM-land. Den nynnes rundt hvert gatehjørne, den er adoptert av supportere fra andre nasjoner, vi hørte den på Metro'en på vei til kamp, «Will Grigg's on fire» er blitt hele mesterskapets supporterlåt.

Will Grigg, Nord-Irlands kulthelt, spiller for Wigan. Foto: Digitalsport

21 prosent ballinnehav. 13 sjanser imot. Null sjanser selv. Tysklands Toni Kroos hadde 120 vellykkede pasninger i kampen. Hele Nord-Irland hadde 110. De fleste supportere ville blitt ganske sure etter en så slett forestilling av eget lag. Likevel sto de grønnkledde fra Nord-Irland her like blide og sang like høyt som under hele kampen og timene i forkant.

Det forteller om stolthet. Det forteller om (god) supporterkultur.

Undertegnede har sett mye bra fotball i Frankrike. Men dette var EMs vakreste øyeblikk.

Om Nord-Irland har mesterskapets beste støttespillere? Det er ikke noe å lure på.

Mangler målscorer

Tyskland var også nær mange vakre øyeblikk her i Paris. Men det ble nesten, nesten og nesten. Med litt flyt hadde det ikke vært noe å si på om Tyskland hadde vunnet med seks-mål.

De var totalt overlegne motstanderen, de viste til tider høy klasse og at «Die Mannschaft» blir et lag å regne med de nærmeste dagene og ukene. De gjorde absolutt alt riktig, bortsett fra et ganske vesentlig punkt: Avslutningene.

De har så mange pasningsleggere og så mye kreativitet. Men målscoreren mangler fortsatt. Det er en gåte at Thomas Müller, som står med 10 VM-mål på 13 VM-kamper, en uvirkelig god statistikk, ikke har sørget for ett eneste mål på tre kamper i EM.

Han hadde fem store muligheter mot Nord-Irland. En stupheading traff stolpen. Et skuddforsøk traff tverrliggeren.

Det ville seg ikke.

Gerd Müller hadde garantert scoret fire-fem mål. Men det er dessverre 40 år siden han var aktiv.

Svarte på kritikken

Sagt med andre ord: Tyskland har alt. Bortsett fra målscoreren.

Og det kommer nok til å bli et stort tema i kravstore Tysland i tiden som kommer. Det ble rettet kraftig kritikk både mot landslagssjef Joachim Löw og enkeltspillere etter 0-0-kampen mot Polen. Gamle stjerner etterlyste en plan B. De etterlyste Mario Gomez, som ikke startet noen av de to første kampene.

Han startet mot Nord-Irland. Og selvfølgelig scoret 30-åringen kampens eneste mål etter en halvtime. Men også han burde hatt flere.

— I cupspillet må vi utnytte sjansene bedre. Allerede ved pause burde vi ledet 3–0 eller 4-0, fastslo Löw.

Han overdrev ikke. Men Löw har litt å tenke på nå. Og så må det legges stil at Nord-Irlands keeper Michael McGovern trolig hadde sitt livs kveld på jobben. Han var rett og slett strålende. Nesten like god som supporterne.

Og vi andre? Vi plystrer oss ut i sommernatten.

Na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na!

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes: