OSLO (adressa.no): Spekulasjonene rundt hvem som skal bli ny norsk herrelandslagssjef har pågått hele uken, etter at det mandag ble kjent at Trond Nystad gir seg etter denne sesongen.

Nystads assistent Tor Arne Hetland er favoritt til å overta, men også sprintsjef Arild Monsen er en het kandidat. Etter verdenscupsprinten i Drammen onsdag uttalte Petter Northug at han mener Hetland er den eneste riktige for jobben.

Vil snu på rollene

Skilegenden Oddvar Brå, som er på plass i Holmenkollen for å følge helgas femmil, er av en annen oppfatning. Han mener det vil være smart å snu på rollene og la Monsen få jobben som herrelandslagssjef.

— Nå har det kanskje ligget i kortene at Tor Arne er tiltenkt denne rollen, ettersom han har vært inne på distanselaget. Jeg har tenkt litt over dette, og Tor Arne er jo i utgangspunktet en sprinter. Han har lang erfaring i sprint, både som utøver og trener i flere nasjoner, sier Brå til Adresseavisen.

Han fortsetter:

— Arild Monsen har jobbet som sprinttrener i Norge i flere år. Hvorfor ikke snu på rollene? Hvorfor kan ikke Monsen ta distanselaget, mens Hetland blir sprinttrener? Det har slått meg at det er en spennende tanke.

Ser frem mot femmila

Verken Hetland eller Monsen var særlig snakkesalige rundt temaet da de fikk spørsmål i forbindelse med verdenscuprennet i Drammen. Monsen avviser imidlertid ikke at det kan være aktuelt å overta allroundlaget. Landslagssjef Vidar Løfshus sier at en løsning ikke trenger å være på plass før 1. mai.

— Jeg har tro på Monsen. Han er i utgangspunktet en som er oppfostret på distanselangrenn, han kan det godt og har skaffet seg erfaring der, sier Brå.

VANT I DRAMMEN: Petter Northug overbeviste da han staket inn til seier i Drammen i onsdag. Foto: NTB scanpix

64-åringen fra Hølonda møtte Adresseavisen på Holmenkollen Park Hotel torsdag formiddag. Der bor han i Oddvar Brå-suiten. Han ser frem til lørdagens femmilsduell mellom Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug.Brå vil dele favorittstempelet mellom de to norske løperne.

— Mangler kun topplassering

— Blir det godt føre, så vet vi at vi aldri kan avskrive Petter. Blir det tungt, så er Sundbys sjanse større.

- Hvordan vil du vurdere Northugs form?

— Det er vanskelig å dømme formen utfra sprinten i Drammen. Han så sterk ut i NM og han gjorde det for så vidt ok også i Tour de Ski. Om det ikke hadde vært en lang motbakke den siste dagen, så hadde han vært oppi der. Når har Northug fått trent og vært frisk. Derfor vil jeg sette Northug og Sundby likt når det gjelder favorittstempel.

Brå har forsøkt å analysere det Northug har prestert denne sesongen og kommet frem til at det eneste han mangler er en topplassering, som han ikke fikk før under sprinten i Drammen.

— Akkurat det har kanskje ikke vært så enkelt når Sundby har vært i superform. Om Sundby hadde vært frisk under Falun-VM i fjor kunne det ha sett litt annerledes ut der også. Jeg tror ikke det er så stor forskjell på Northug form i år og i fjor, men han har en egenskap hvor han klarer å ta ut det meste i mesterskap. Jeg synes ikke Petter har hatt en topp sesong, men en utrolig bra sesong, sier Brå.

Hør Adresseavisens Rosenborg-podkast her: