Sportssjef Vidar Løfshus forteller at det flotte mesterskapet i Tromsø, der Kong Harald trofast så øvelsene i helgen, er blitt et mesterskap til ettertanke.

Det skyldes at det var altfor mange utøvere som ikke stilte til start av de beste og nest beste og at noen dro tidlig hjem.

Løfshus opplyser at pressemeldingen som ble sendt ut fra forbundet få timer etter at Heidi Weng hadde gått i mål som norgesmester, med Johaug på femteplass på sprinten, var alt for unyansert og slurvete.

Vil ikke skjule seg

Han skjønte det umiddelbart, fordi meldingen ga inntrykk av at løperne var så slitne at de ikke orket å stille opp, men ville konsentrere seg om denne ukes verdenscuprenn i Drammen og Holmenkollen.

— Vi ønsker ikke å skjule oss bak noe, og derfor hadde alle vært tjent med at det var bedre informasjon, legger han til.

Faktum er at Therese Johaug hadde magekramper under og etter løpet, og følte seg skikkelig dårlig. Heidi Weng, som er den av jentene som har deltatt på flest NM-øvelser de siste årene, var i tvil om hun skulle dra til Nord-Norge. Hun var kjørt, og merket det veldig godt etter gulløpet sitt.

— De involverte var oppriktig lei seg for at de måtte dra. Therese presset seg og har vært utenfor i dagene etterpå. Hun skal heller ikke gå i Drammen på grunn av dette, forklarer sportssjefen.

Løfshus var skuffet

— Vi hadde tjent på bedre informasjon. Pressemeldingen var utydelig, og satte utøverne i et dårlig lys. Samtidig forstår jeg at det generelt rettes kritikk når det blir frafall. Jeg var skuffet selv.

Han nevner Chris Jespersen, Simen Sveen, Maiken Caspersen Falla, blant dem som aldri kom til start.

— Det toppet seg da Heidi og Therese dro hjem, sier Løfshus, som legger til at de som er syke selvsagt ikke skal tvinges til å gå renn. Det er ingen tjent med.

— Maiken og Martin (Johnsrud Sundby) er så skjøre at de hele livet må regne med å oppleve at de ikke kan gå enkelte renn. De har begge anstrengelsesastma.

- Kommer NM ubeleilig med så mange renn i verdenscupen?

— Det internasjonale skiforbundet (FIS) setter av en helg til nasjonale mesterskap, men det er klart at NM blir presset når det er verdenscuprenn på rekke og rad allerede denne uken, men det er ingen unnskyldning.

Sportssjefen forteller at forbundet skal se på totalen, og hva som kan gjøres for å få de beste til å være rustet til å delta i NM. Mesterskapet prioriteres høyt av ledelsen, men selv tar han kritikk for at ledelsen denne gangen ikke gjorde en god nok jobb.

Torbjørn Skogstad, som er leder av langrennskomiteen i NSF, sier til Aftenposten at det ikke er i tvil om at NM betyr veldig mye for forbundet, og at forbundet i fortsettelsen skal jobbe enda hardere for at alle skal kunne stille.

— Og ikke minst: Forstå viktigheten av å delta på hjemmebane. Vi skal evaluere det som skjedde, og lære av det, legger han til.

Hør Aftenpodden Sport: - Det er nær døden-opplevelse hver gang håndballgutta spiller: