TROMSØ: Northug-supporterne måtte smøre seg med tonnevis av tålmodighet i vente på en mildt sagt omsvermet skikonge. Etter at trønderen suste inn til gull på skiathlon var det ingen tvil om hvem som var mest ettertraktet på Storelva.

Men skikongens autograf fikk de aldri.

De ventet i målområdet, løp etter Northug på vei til pressekonferanse, til premieutdeling og ventet ivrige utenfor og inne i Storelvahallen etter premieseremonien.

Fra scenen ble forventningfulle barn gitt håp om å komme tett på skikongen.

— Det blir autografskriving bak scenen, var beskjeden fra NM-arrangøren.

Men i stedet for å signere autografer stakk han til skogs for å blant annet teste ski.

— Det er kjempebeklagelig, sier Pål Jakobsen, som var den som annonserte autografskriving fra scenen i hallen.

Selvkritisk arrangør

— Det var ikke gjort en avtale om autografskriving. De siste dagene og tidligere har jentene skrevet autografer. Vi trodde det skulle bli det samme i dag, sier pressesjef Øystein Barth Heyerdahl til iTromsø.

Han er selvkritisk på vegne av arrangøren, og er fortvilet over at Northug-fansen måtte reise hjem tomhendt.

— Det er ikke kommunisert godt nok, og vi er overveldet over interessen rundt Northug. Det er veldig trist at det er han som oppfattes som arrogant. Det er ikke hans feil. Det er vår feil, og det er for dårlig, sier Heyerdahl.

Northug: — Mye artige rop

— Jeg skjønner at mange er skuffet. Det skjønner helt sikkert løperne selv også. Petter Northug er en kjempefyr, det vet jeg, sier Jakobsen.

Northug selv hyllet stemningen i Tromsø etter NM-gullet.

— Det var mye artige rop rundt i løypa, men det er jeg forberedt på når jeg går skirenn nord for Steinkjer, sier en lattermild Northug til iTromsø.

Kunne ikke gjennomføre mer

Claes-Tommy Herland er medieansvarlig i Norges Skiforbund, og forteller at de har blitt litt overveldet over oppmerksomheten.

— Jeg vet at utøverne selv gjerne vil skrive autografer, men det er vanskelig å gjennomføre mer enn det som er gjort i dag. Jeg ble litt overrasket over at det ble så mye, og derfor måtte vi kjøre et litt strengt regime i dag, sier Herland.