TROMSØ: Temaet er tilbakevendende. Pressemeldingen fredag kveld fortalte at sprintens gullvinner Heidi Weng og nummer fem, Therese Johaug, var så slitne at de måtte reise fra ishavsbyen. Etter én konkurranse.

Mette Bugge, journalist i Aftenposten.

De samme jentene sa ikke noe om dét da de ble intervjuet noen få timer tidligere, for da var NM i Tromsø viktig.Martin Johnsrud Sundby måtte også reise hjem etter sin oppvisning på mesterskapets første dag. Han kjente irritasjon i luftveiene.

Har ikke nådd frem

Sportssjef Vidar Løfshus har tydeligvis ikke nådd helt frem. Foran hver sesong forteller han landslagsutøverne at det er alfa og omega at de stiller opp i NM. At kuene ikke må glemme at de har vært kalver, som er hans beskrivelse. Mange av dem som ikke er på landslaget, men som faktisk er løpere på hel— eller deltid, har NM som høydepunkt. Der kan de nemlig måle seg mot utøvere som er best i verden.

For en arrangør, som jobber i ett år for å legge alt til rette, som får med kommunen, sponsorer og frivillige, er det alfa og omega at publikum med egne øyne kan se utøvere de ellers bare kan følge på TV. Mange folk på arenaen skaper interesse og gir inntekter.

For NRK, som kommer med sitt store apparat, er det avgjørende at NM ikke får et B-stempel. I tøffe medietider er det ingen garanti for at NRK velger en så omfattende dekning av et norsk mesterskap. Det er færre mediefolk totalt i Tromsø enn det var på Røros i fjor.

Har vært heldige

Norges Skiforbund har hittil vært heldige med oppslutningen rundt sitt største NM, og ledelsen forstår at det må jobbes hardt for at det skal fortsette i fremtiden.

Derfor har NSF sikret seg formelt, ved at de beste skal stille opp på to distanser, etter fritt valg. Ingen forlanger at Norges beste menn og kvinner i skisporet skal være med på alt. Men en løper som Astrid Uhrenholdt Jacobsen stiller opp på tre distanser, den siste på søndagens stafett med klubben sin Heming. 29-åringen er selve dronningen i denne sammenheng, veteranen som holder NM-fanen høyt. Derfor var det spesielt at akkurat hun tok kongepokalen etter en spurtduell med Ingvild Flugstad Østberg.

Sistnevnte har omtrent gått alt som er å gå i vinter, men hun stilte også i lørdagens 15 km fellesstart med skibytte, etter sprinten og sølvet dagen før. Nå ble det nytt sølv.

På den ene siden kan det være forståelig at de beste først og fremst tenker på seg selv og viktige renn som kommer allerede kommende uke. Likevel oser det litt dobbeltmoral, fordi alle som blir spurt ikke sier noe annet enn at NM betyr utrolig mye for rekruttering, bredde og samling av ski-familien her hjemme.

Kanskje må kontraktene forandres. Dersom man ikke orker å delta i løpet, må man være på arenaen og skrive autografer. Nesten alle unger ville synes det var stort.

Kong Harald er trofast. Han gjør akkurat som de beste burde ha gjort ved å stille opp på to distanser.

PS: Ifølge manager Jørn Ernst har Therese Johaug slitt med magevirus, med magekrampe og med feber. — Hun hadde det natten før sprinten, men valgte å gå. Det ble tatt en beslutning i fellesskap med lege og Egil (Kristiansen) at hun skulle dra hjem. Hun kommer heller ikke til å gå i Drammen, sier manager Jørn Ernst til Aftenposten.

Hør Aftenpodden Sport: - Det er nær døden-opplevelse hver gang håndballgutta spiller: