DRAMMEN (adressa.no): Petter Northug sikret seg en etterlengtet verdenscupseier da han staket fra konkurrentene i finalen i Drammen. Etterpå gjorde 30-åringen det helt klart overfor Adresseavisen at han mener Tor Arne Hetland bør erstatte Trond Nystad som norsk herrelandslagssjef.

— Det er én klar kandidat. Vi vet vel hvem det blir også. Det er Tor Arne som er rett mann. Det er det ingen tvil om. Det er ingen andre navn som jeg ser som utfordrer han.

- Er det aktuelt med landslagscomeback for din del hvis Hetland overtar?

— Vi får se. Hetland er kanskje riktig mann for å overtale meg. Hvem vet, det får vi se, sier Northug til Adresseavisen.

— Kjenner systemet

Northug trekker frem at Hetland kjenner det norske landslagssystemet godt.

— Det er ikke mange år siden han var aktiv i systemet. Han har fått et inngangsår med guttene og med Trond. Han er veldig motivert og sulten på å være trener. Det setter guttene på laget pris på.

Northug mener valget av norsk herrelandslagssjef kan ha betydning for hans egen langrennsfremtid. Northug gikk som kjent ut av landslaget etter Val di Fiemme-VM i 2013.

Ordknapp Hetland

— Ja, det kan det absolutt ha. Som sagt så synes jeg Trond og Tor Arne har vært et fantastisk radarpar som trenerteam for gruppa. Hvis Tor Arne tar over så er det det beste som kan skje.

Adresseavisen pratet med Hetland om saken før dagens sprint i Drammen. Da ville han ikke kommentere spekulasjonene. Etter at nyheten om Nystads avgang ble kjent mandag, har Hetland vært favoritt til å overta.

— Jeg vil ikke svare på det, for da blir det bare spekulasjoner. Uansett hva jeg sier, så blir det bare feil. Vi lar det være som det er, og så lar vi Vidar styre dette internt, sier Hetland.

Firedobbelt norsk

Northug vant sprinten i Drammen foran Ola Vigen Hattestad og Eirik Brandsdal. Finn Hågen Krogh tok fjerdeplassen på en knallsterk norsk dag.

— Det føltes bra egentlig fra etter prologen til jeg gikk i mål, sier Northug til Adresseavisen.

NORTHUGS FAVORITT: Petter Northug mener Tor Arne Hetland bør overta som sjef for det norske herrelandslaget.

Mens konkurrentene i all hovedsak valgte festesmurning under skiene, nektet Northug å lytte til dem som mente det ville være fornuftig å droppe staking i de avsluttende heatene. Strindheim-løperen forteller at han ble trigget av dem som anbefalte ham å gå over til festesmurning i kvartfinalen.— Da gikk det en liten djevel i meg. Klassiskskoene lå igjen på hotellrommet. Jeg skulle f… meg stake ut dagen. Det føltes godt at jeg kunne vise at jeg hadde kreftene disponert riktig til å holde hele dagen.

Kveen: - En genistrek

Northug-trener Stig Rune Kveen legger ikke skjul på at det smakte godt endelig å få Northug på toppen av pallen i et verdenscuprenn igjen.

— Vi trengte denne. Det var veldig viktig. Petter trenger en seier i vinter han også.

Kveen mener valget om å droppe verdenscupkonkurransene i Nove Mesto var helt riktig. Northug dro i stedet til Meråker og la ned store treningsmengder i forkant av NM.

— Vi brettet opp ermene skikkelig etter Tour de Ski og la inn en veldig bra treningsperiode som vi kommer til å få veldig godt betalt for utover nå. Jeg tror vi gjorde en genistrek med å stå over i Nove Mesto, få lagt Petter i Meråker og trene skikkelig bra, sier Kveen.

Landslagssjef Vidar Løfshus var imponert over det Northug presterte.

— Han var bunnsolid. Dette var artig, sier Løfshus til Adressevisen.

Landslagssjefen holder Northug som favoritt til touren i Canada, som avslutter årets verdenscupsesong.