DRAMMEN (adressa.no): — Jeg var i bedre form enn det kunne se ut som, men jeg var feit. Feit til å være skiløper, smiler Emil Iversen.

24-åringen fra Meråker møter Adresseavisen på Ambassadeur Hotel i Drammen. Onsdag er mannen, som for få år siden var blant landets dårligste skiløpere i sin klasse, blant favorittene i verdenscupsprinten.

Etter at han vant sprintetappen i Oberstdorf i Tour de Ski ga Petter Northug denne karakteristikken av Iversen som tenåring: «Han var dritfeit og kunne ingen ting».

En kakemons

— Jeg var glad i mat, og det er jeg fortsatt. Jeg er en kakemons. Jeg prøver å spise sunt, men er en av dem som ikke er redd for å spise dessert. Jeg prøver å spise og drikke det som er godt, og jeg vil ikke la meg bli revet med av kostholdspress. Det som er viktig er at grønnsaker og fisk ligger i bunnen.

Iversen smiler når han ser på gamle bilder. På et av dem står han sammen med barndomskompisene, som i dag utgjør stammen i fanklubben hans. Han er enig i at gutten helt til høyre ikke er den man umiddelbart ser for seg at skulle havne i verdenstoppen i langrenn.

«GODRUND»: Det begrepet har Emil Iversen selv brukt om hvordan han så ut i tenårene. Dette bildet er fra en åtte timer lang treningstur, her på Ramfjellet i Meråker, i 2008. Foto: Privat

— Det som er så artig er at jeg hvert år hører at jeg er blitt så tynn. Jeg lurer på hvor feit jeg egentlig var før. Jeg hører det fortsatt, og jeg føler ennå ikke at jeg er noen sytråd.

Fornøyd med finale

I dag er Emil Iversen 84 kilo tung, fordelt på 186 centimeter. På søndagens NM-stafett staket han fra konkurrentene i tunge forhold. Mens 15 av konkurrentene fikk tidsstraff for skøyting, vant Iversen etappen suverent uten juks.

— Jeg skjønner det er litt forventninger til meg, men med tanke på tidligere resultater i Drammen så vil jeg være veldig godt fornøyd med plass i finalen.

Etter en lang vei mot verdenstoppen er Iversen nå så godt som klar for landslag til neste sesong. Det mener også landslagssjef Vidar Løfshus. Spørsmålet er om han skal inn blant sprinterne eller på allroundlaget. Selv vil han ikke si så mye om det.

— Målet er at jeg kan få mulighet til å velge, sier Iversen.

— Gode gener og oppdragelse

— Vi må se litt på hvilken treningsgruppe som passer ham best av sprint og allround, og så må vi ha samtaler med ham selv også. Det er tøft å trene sammen med Martin Johnsrud Sundby, påpeker Løfshus, som er svært glad for at en løper som Emil Iversen har lyktes.

— Tyskerne og italienerne bør lese denne historien, for jeg tror det er på dette området vi skiller oss mest fra de øvrige nasjonene.

GLAD I MAT: Emil Iversen legger ikke skjul på at han liker både sunn og usunn mat. Her har han valgt den sunne varianten på hotellet i Drammen før onsdagens verdenscupsprint. Foto: Birger Løfaldli

Løfshus trekker frem at land i Mellom-Europa ofte plukker ut talenter når de er 14-15 år, en alder hvor Emil Iversen aldri var i nærheten av toppen på resultatlistene.— De velger ut tidlig og så tar de feil valg. Så står de igjen med en håndfull utøvere, som også kan være feil utøvere. Det som er så bra med Emil er at han har gode gener og en oppdragelse som er veldig viktig. Du finner ikke en mer fornuftig mann når det gjelder trening enn Ole Morten Iversen (Emils far), sier Løfshus.