For å sikre rekrutteringen og fjerne utstyrshysteriet i langrenn mener John Northug drastiske tiltak må til. Han mener at klassisk langrenn bør fjernes som konkurranseform. Kompliserte regler, og høy utstyrskostnad for unge utøvere mener han er grunn nok til å fjerne stilarten sønnen Petter har tre mesterskapsgull i.

LES OGSÅ:

— Trussel for rekrutteringen

Guri Hetland jobber i dag med å få VM til Trondheim i 2023. Hun har vært trener for Dario Cologna og tidligere sportsjef for det sveitsiske landslaget, og er i dag sponsoransvarlig til Marit Bjørgen. Hun er enig med Northug i at noe må gjøres for å hindre at sporten blir for dyr for unge utøvere.

— Jeg synes Northug har gode poenger. Det at langrennssporten er i ferd med å bli veldig kostnadskrevende er helt klart en trussel for rekrutteringen, sier Hetland til Adresseavisen.

Guri Hetland er sjef for VM-ambisjonene til Trondheim. Hun mener at kostnadene med å drive med langrenn må holdes nede for å bevare rekrutteringen. Foto: JENS PETTER SØRAA

— Er det å legge ned klassisk langrenn som konkurranseform riktig tiltak mot utstyrsjaget?

— Jeg tror det er flere måter å gjøre på. Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde flere gode momenter tidligere i uken. Det handler mye om bevissthet og holdningsskapende arbeid ute i klubbene. Vi må passe på at langrennssporten ikke blir ekskluderende. For unge utøvere er det ikke nødvendig å ha mange par ski, og det kan vi begrense. Først og fremst med holdningsskapende arbeid, men også med regulering fra Skiforbundets side, sier Hetland.

LES OGSÅ:

Hun som mange andre ønsker å beholde klassiskdelen av langrenn, men mener at den må reguleres for å beholde diagonalgangen. Begrensningen FIS har lagt på stavlengden er en regulering hun mener bør ha en viss effekt.

— Sammenlignet med andre idretter har vi få utstyrsregler, så jeg tror vi tåler noen uten at det er dramatisk. Klassisk langrenn med kun staking mener jeg er lite interessant. Jeg er ikke fremmed for tanken på at det kun er skøyting i framtiden. Et viktig moment er utstyrsproblematikken og det vil være en fordel for langrennssporten om vi kan begrense utstyrsbehovet, sier hun til Adresseavisen.

Mener klassisk har en siste sjanse

Frode Estil har ett VM-gull fra 50 kilometer klassisk fra 2005, og har i tillegg fire stafettgull hvor han gikk en klassisketappe i VM eller OL. Han er tilhenger av klassisk stil, men er ikke fremmed for tanken å fjerne det.

— I år blir det gjort noen forsøk med soner i klassiskrenn. Jeg tenker at det er en siste sjanse, og dersom man ser at det ikke fungerer er jeg helt enig med John at det er like greit å kutte det ut, sier Estil til Adresseavisen.

LES OGSÅ:

Han mener at stakingens økte utbredelse i sporten er det sterkeste argumentet for at skøyting blir eneste stil i framtiden.

— Det har blitt fokus på å tøye regelverket. Det er ikke trivelig å være på skirenn om mange blir disket, og de som blir disket blir forbannet for andre som ikke blir disket. Jeg har vært på noen skirenn hvor det har vært fokus på det, og det er ikke så veldig trivelig. Det er viktig å være konsekvent når de skal håndheve dette, sier Estil.

LES OGSÅ:

— Kan bare kutte klassisk om utøvere staker

Estil er enig med John Northug i argumentet om at skisporten blir for dyr om utøverne må ha tre ulike typer ski.

TRØNDERSK LANGRENNSLEGENDE: Frode Estil. Foto: Leif Arne Holme

— Det har definitivt noen plusser om man fjerner behovet for klassiske ski, og det blir mye enklere for de som ikke kommer fra skifamilier. Å smøre ski er ikke bare enkelt, og det er enklere å preparere skøyteski enn klassiskski, mener han.Men selv om han er åpen for å legge ned klassisk langrenn, håper han at de nye reglene med stakefrie soner og stavlengder vil redde stilen.

— Om det viser seg at utøverne staker uansett kan de like gjerne kutte det ut. Jeg synes ikke det er noen berikelse for sporten. Jeg satt og så på Birken i år, og for meg som var glad i å gå ordentlig diagonalgang synes jeg ikke det var veldig interessant å se på at folk som staket seg opp fjellet. Da tenker jeg at det er like greit å legge ned, men la oss prøve i år, så får vi se hvordan det går, sier han.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ:

— Må ha respekt for tradisjonene

Rikard Grip er landslagssjef for de svenske skiløperne. Han er enig med mye av det John Northug sier om rekutteringsproblematikken i langrennssporten.

— Det ligger veldig mye i det han sier med rekruttering. Det er veldig viktig for sporten. Skal man ha tre ulike sett med utstyr, blir det jo et økonomisk spørsmål som kan gå utover rekrutteringen av nye utøvere, sier han til Adresseavisen.

Sveriges landslagssjef Rikard Grip. Foto: NTB SCANPIX

Men han som både Hetland og Estil ønsker å beholde den klassiske delen, og mener at FIS har tatt utfordringene på alvor når de innfører nye regler.

— Jeg er ikke med på at det er så mange regler at man må lese seg opp for å forstå klassisk langrenn. Vi har en sport med veldig få regler. Vi må ha utrolig stor respekt for tradisjonene i langrenn, vi har hatt to ulike stilarter i ganske lang tid.

Tror du klassisk langrenn eksisterer om fem år?

— Klassisk skigåing vil alltid finnes på en eller annen måte. Men er det i verdenscup, er det på mosjonsnivå eller ungdomssiden? Jeg tror at vi fortsatt vil ha klassisk langrenn om fem år på en eller annen måte. Men hvordan det vil se ut i konkurranseform tør jeg ikke si, sier Grip til Adresseavisen.

Mener sporten vil bli smalere

Åge Skinstad har vært sportsjef i Norges skiforbund, og er i dag Norges representant i verdenscupkomiteen i FIS. Han sier at FIS har gjort flere vedtak det siste året for å bevare klassisk langrenn, og han mener det er riktig at man skal konkurrere i den teknikken folk flest bruker, også for mosjon.

— Vi tror også at sporten blir «mindre» og smalere, og dermed tape mediamessig og kommersielt med å fjerne den ene teknikken. Dette kan enkelt forklares med at vi ikke tror alle klassisk konkurranser vil bli erstattet med fristilsøvelser, spesielt i mesterskap. Lykkes vi ikke med disse tiltakene, vil kun fristil raskt bli alternativet, sier han til Adresseavisen.

LES OGSÅ:

— Men vil ikke en fjerning av klassisk langrenn ta vekk noe av utstyrsjaget?

— Vi håper å gjøre stakeskiene unødvendig med innføringen av stakefrie soner, i alle fall for yngre. Klassisk og skøyteutstyr har vi hatt siden 1985, men skisporten har vært i stor vekst. Kanskje er dette til og med en av grunnene til veksten, sier Skinstad.