— Og det til tross for at de aller fleste av dagens toppidrettsutøvere aldri hadde det sånn som barn, sier langrennsløperen.

Utøveren fra Heming har vært med i skisporten fra hun var ti år. Hun har gått på ski som er arvet, brukte og lånte ski, både på trening og konkurranse. Og det har aldri vært et handicap.

Snarere har oslojenta tatt seg til toppen av sporten som verdensmester allerede som 20-åring, og igjen i Falun for to år siden. Hun har seks VM-medaljer.

Fikk du med deg denne?

Men disse triumfene har aldri vært drivkraften, snarere den gleden hun har følt ved å gå på ski, være aktiv og få venner i miljøet.

Noe har forandret seg

I dag registrerer hun en helt annen holdning hos mange voksne, som først og fremst er opptatt av ungenes resultater.

— Er klubber, trenere og kanskje også foreldre flinke nok til å sette idrettsglede for sine barn i sentrum og ikke nødvendigvis bare være opptatt av at utstyret må være bra?

— Mange mammaer og pappaer er nok veldig flinke til det, men de som ikke er det blir veldig synlige. Av og til lurer jeg på om barna er blitt de nye trofeene våre. At vi må løfte dem frem så de kan prestere noe. Et eller annet sted på veien har dette blitt veldig viktig også i barne- og ungdomsidrett, som om denne i stor grad er blitt profesjonalisert.

— Det virker som om mange tenker at barneidrett skal være som toppidrett i en lightversjon, til tross for at de aller fleste av dagens toppidrettsutøverne aldri hadde det sånn som barn.

Må snu trenden

29-åringen synes det er trist å høre om undersøkelsen som viser at hver tredje familie avstår fra å introdusere ungene for idrett, fordi det koster for mye.

— Det er definitivt noe vi må jobbe aktivt for å begrense. Her er det ikke nok med å mene noe, vi er nødt til å handle aktivt. Vi kan uansett ikke akseptere at enkelte barn ikke får oppleve idretten, med samholdet og mestringen det innebærer, fordi det er for kostbart.

Gjør man dyrt utstyr for viktig, mister vi massene i barneidretten, og det er i så fall et stort problem for barnas sosiale liv og helse.

- Hva kan idretten gjøre med det?

— Idretten, fra idrettsstyret og presidentskapet på toppen ned til de minste klubbene må delta aktivt for å bekjempe dette problemet. Først og fremst er det viktig å avdekke hva som er årsaken til at det er for dyrt for så mange. Stilles det for store krav til utstyr? Er treningsavgiftene for høye? Må barn være med på mange aktiviteter for at de skal være sosialt inkludert?

— Her er det utrolig viktig at vi sorterer ut hva som er nødvendig for at barn skal få oppleve utvikling og mestring, samt at de får motivasjon til å drive idrett lenge. Bare noen ytterst få driver det til toppidrett.

Dyrt utstyr ikke avgjørende

Uhrenholdt Jacobsen tror det er mulig å få til en begrensning fra sentralt hold:

— For eksempel er det svært lite som tyder på at det er viktig med stor skipark og fint utstyr i ung alder for at en skal bli en god skiløper på sikt. Gjør man dyrt utstyr for viktig, mister vi massene i barneidretten, og det er i så fall et stort problem for barnas sosiale liv og helse.

— Det har vi ikke råd til å gi avkall på. Det er viktig at folk der ute husker at idrettens funksjon er idrett for alle og ikke å skape enere. Enerne kommer uansett til syne på sikt med fokus på en god bredde.

- Det er ikke til å komme fra at mange oppfatter at det er et utstyrskrav. Hva tenker du rundt dette?

— Jeg vil heller kalle det et utstyrsjag. Jeg er enig i at NSF sentralt kanskje kan utøve enda større oppmuntring eller press, alt etter hva man ønsker å kalle det, på klubbene. De må igjen sørge for at foreldre ikke bruker så mye penger for at egne barn skal ha en konkurransefordel i aldersbestemte klasser.

— Én ting er at det ekskluderer de som ikke har ressurser til å følge jaget, det er også lite som tyder på at disse barna utvikler de aller viktigste ferdighetene for å bli en topputøver på seniornivå.

Brukte ski er ikke noe handicap

Veteranen er en av dem som i disse dager engasjerer seg i Byttehelgen, hvor over 100 ski— og idrettsklubber over hele landet arrangerer byttemarked der alle kan kjøpe og selge brukt skiutstyr.

– Jeg har et sterkt ønske om at flere barn skal oppleve gleden av å ha ski på bena, slik jeg selv har hatt, og fremdeles har. Men inngangsbilletten er for dyr for mange, og det kan vi gjøre noe med, mener hun.

Hun liker at hennes klubb for lengst har fått i gang tilbudet til foreldre, som kan bytte inn ski ungene deres har vokst fra, som igjen kan kjøpes av andre.

— Ja, jeg har vokst opp i en klubb som har drevet skibyttemarked i mange år. Der er det en naturlig del av klubbens drift. Jeg tror det er viktig at både barn og foreldre lærer at brukt kan være skikkelig bra, helst så tidlig som mulig i sin kontakt med idretten. Jeg har selv hatt brukte og lånte ski, både på trening og konkurranse. Og det har aldri vært et handicap.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det blir kåringer fra fotballsesongen, Martin Ødegaard-diskusjon og en Tottenham-supporters bekjennelser: