Per Andersson er det svenske skilandslagets lege, og går i Sveriges Radio hardt ut mot terminlisten i verdenscupen i langrenn. Flere av de aller største stjernene har allerede meldt forfall til sesongens utgave av Tour de Ski. Marit Bjørgen, Justyna Kowalczyk, Charlotte Kalla og Stina Nilsson prioriterer forberedelser til VM i Lahti i 2017. — Vi har et problem innenfor skisporten, og det er at terminlisten stiller utrolig høye krav til de øvre luftveiene til utøverne. Jeg mener at man må se på om det er mulig å gjøre noe med det, sier han til Sveriges radio.

Sveriges landslagsjef frykter at verdenscupen skader langrennsutøverne. Foto: RICHARD SAGEN

LES OGSÅ:

— Forhøyet risiko for astma

Han mener av sesongen er for tøff, med flere mini-tourer, og noen lengre tourer som Tour de Ski. Forrige sesong ble avsluttet med en ny tøff tour i Canada. Det er konkurranser med høy intensitet over mange dager, med lite hvile mellom øvelsene.

— Har man drevet med langrenn i mange år har man en forhøyet risiko for å få astmaproblemer, spesielt blant de aller beste utøverne. Vi ser en utvikling der vi ser flere astmatilfeller blant eliteløperne, sier Andersson.

LES OGSÅ:

Han innser at det er ulike interesser i langrennssporten. De nye konkurransene er svært populære publikumsmessig.

— Det finnes naturligvis ulike måter å se på dette, men til sist handler det om at vi må ha friske utøvere, uten de kommer ikke sporten til å overleve, sier legen.

LES OGSÅ:

— Ikke mottatt slike signaler

Åge Skinstad er tidligere sportsjef i Norges skiforbund, og sitter i dag som Norges representant i verdencupkomiteen i FIS.

— Verdenscupen er i stadig endring og utvikling. For oss er det viktig å gjøre langrennssporten attraktiv for både utøvere, sponsorer, utstyrsleverandører og medier. Tourene har vist seg å være svært populære, og det er fantastisk interesse rundt Tour de Ski. Dersom vi får innspill fra ulike nasjoner og deres støtteapparat om ønskede endringer og retninger vil det selvsagt bli vurdert, men vi har så langt ikke mottatt slike signaler, sier Skinstad.

Åge Skinstad og Vidar Løfshus gleder seg til skitour i Norge og Sverige i 2020. Her fra NM i 2014. Foto: NTB Scanpix

Han sier at også åpningstouren i Kuusamo/Lillehammer har vært en suksess, og at de har lagt inn en ekstratour i de årene det ikke er mesterskap for å bevare interessen rundt langrenn når det er VM i skiskyting og skiflyvning.

Fredrik Aukland er tidligere landslagstrener for Sveits. Nå jobber han som NRK-ekspert. Foto: NTB SCANPIX

Fredrik Aukland er ekspert i NRK, etter å ha vært landslagstrener for Sveits. Han mener at tourkonseptene er bra og en viktig utvikling for langrennssporten.LES OGSÅ:

— Utfordringen med terminlisten er i mesterskapsår hvor mange løpere står over Tour de Ski for å spisse formen til VM eller OL. Min erfaring er at det kan være fornuftig å stå over verdenscupen en helg eller to, men at det er helseskadelig stiller jeg meg uforstående til, sier han til Adresseavisen.

LES OGSÅ:

Norges nye landslagslege, Petter Olberg, bekrefter at tøft program påvirker luftveiene til utøverne.

— Tilbakemeldingen fra utøverne viser at de sliter med luftveiene i perioder med tøff belastning. Men om det er uforsvarlig med dagens rennbelastning kan jeg ikke uttale meg om, sier Olberg til Adresseavisen.