Astmadebatten har vært hissig den siste tiden. Da skiesset Martin Johnsrud Sundby ble utestengt for to måneder etter brudd på reglementet til WADA (Verdens antidopingbyrå), startet det en offentlig diskusjon.

Han hadde brukt den lovlige astmamedisien Ventoline feil. Etter hvert kom det frem at utøvere hadde fått medisin for å renske opp luftveiere. Var det gråsone?

Har fått konsekvenserPå det ferske Team Bygdø i Oslo, som består av seks skiløpere, benytter halvparten slike medisiner.

— Det er nesten som noen tror at man jukser fordi man bruker medisin mot astma, sier 16-åringen Marcus Solheim.

Han får tette luftveier fordi han er allergisk mot pollen.

Lagkamerat Simen Seeberg-Rommetveit legger til:

Martin Johnsrud Sundby er dømt for brudd på antidopingbestemmelsene. Foto: NTB Scanpix

— Jeg opplever at enkelte slår vitser om det. De sier det er doping, og det er trist. Jeg føler at de mener dette er på kanten, men det burde ikke være slik. Jeg har ikke noe valg, men må ta medisin på grunn av astma. Det begynte fra jeg var født.

Svenskene fleiper om det

Oscar Madsstuen har hatt astma fra han var født.

Tenåringen bor i Sverige, men trener og hører til Team Bygdø, som går inn i sin første, ordentlige vintersesong som nytt team.

— Akkurat nå er det så mye negativt rundt dette temaet. Jeg håper at det forandrer seg. I Sverige ser man sitt snitt til å kunne ta Norge litt på grunn av at norske langrennsløpere har hatt så gode resultater de siste årene.

Langrennsløperne er alle 16 år gamle og har ambisjoner om å bli gode. De har valgt en idrett som krever mye trening og tålmodighet.

- Burde utøvere som har astma droppe toppidrett?

— Nei det ville vært helt feil. Det er jo synd hvis de ikke skal få samme muligheter som oss andre som ikke har astma, mener Ole Christian Bjeglerud.

Lagkamerat Sander André Uv. smetter inn:

— De som trenger det bør kunne ta medisin og likevel være med.

Alle seks er enige om det.

Skal de gi opp idretten?

Julius Solheim, som er teamets leder, gleder seg til å komme i gang med vintersesongen, men merker at mange utøvere nesten vegrer seg for å bruke medisin for ikke å få et stempel som en av dem som benytter ulovlige midler.

— Folk snakker hånlig om det. «Gå og ta deg en spray!».

De tre som bruker medisin i hans stall, er plaget i perioder. De har fått medisin av leger og kunne ikke drømme om å ta inn noe hvis de ikke trengte det.

— Alle foreldre som har barn med astma, har opplevd at ungen higer etter luft og at surkler i brystet. Da forstår man at det er helt avgjørende å ta medisin. Det er jo helt sykt at det ble foreslått totalt forbud mot astmamedisiner. Skal de unge gi opp sin idrett fordi de ikke kan konkurrere på samme vilkår som de uten astma? Denne diskusjonen har gått for langt, sier Solheim, som også er faren til Marcus.

- Har du merket at sponsorene trekker seg bort fra teamet på grunn av slike negative saker?

— Nei, heldigvis, Jeg merker ikke noe på sponsormarkedet som er livsviktig for alle klubber og forbund. Saken har ikke gitt oss problemer med å få sponsorkroner på plass. Det virker som om alle forstår at denne sak er blitt storm i et vannglass. Vi har snakket med våre støttespillere og de forstår at astmamedisin ikke er doping. Da ville de ikke ha støttet oss, og da kunne vi heller ikke ha startet opp en ny langrennsklubb.

Ingen uvanlig plage

Astma er veldig vanlig i Norge. For 60 år siden var forekomsten blant barn 0,4 prosent. I dag er situasjonen at 25 prosent av barn har, eller har hatt astma innen fylte 16 år.

Astmaanfall er den vanligste årsaken til akutte sykehusinnleggelser blant barn. I tillegg har i dag 20 prosent av Norges befolkning utviklet pollenallergi, ifølge generalsekretær Anne Elisabeth Eriksrud i Astma— og Allergiforbundet.

Akkurat nå er det idretten generelt, og langrennssporten spesielt, som er under lupen. Det har ungdommene i Team Bygdø og manager Solheim merket.

Ripe i lakken

— Vi har selvsagt 100 prosent tillit til Norges Skiforbund (NSF). Vi vet at dette ikke er snakk om doping. Vi skjønner at noen utøvere trenger medisiner for sine luftveisproblemer, og at de får det etter å ha vært hos lege. Men jeg ser at dette temaet har gitt NSF mye negativ medieomtale. Det er ikke bra for langrennssporten, men jeg tror det kommer klare retningslinjer og da blir alt normalt igjen med langrenn som den mest populære idretten i Norge, sier Solheim

Også langrennssjef Vidar Løfshus mener det blir feil hvis unge mennesker blir beskyldt for doping fordi de må inhalere Ventoline eller andre medisiner som brukes mot astma. Han kaller det alarmerende. Løfshus håper inderlig ikke at unge slutter hverken med medisin eller idretten, av denne grunn.