KRISTIANSAND: — En slik forretningsmoral kan utløse erstatningsansvar, sier Harald Hille.

Veteranen fra utallige byutviklingsprosjekter snakker om måten Kristiansand havn KF går fram på i forhold til Hilles oppdragsgiver Glastad Farsund AS, selskapet som ønsker å bygge kongresshotell i den gamle, tomme kornsiloen på Silokaia.

Løpe fra

Slik Harald Hille og daglig leder Hans Petter Hagen i Glastad Farsund ser det, innebærer havnedirektør Halvard Aglens innstilling til onsdagens bystyremøte at havna i ferd med å løpe fra en fremforhandlet avtale.

GIR SEG IKKE: Hans Petter Hagen (t.v.) fra Glastad Farsund AS og Harald Hille fra Hillcon AS mener Kristiansand havn KF løper fra en ferdigforhandlet avtale. Allikevel er de optimister: "Vi skal nok få det til". Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Vi tre parter var enige i fjor vår. Bystyrets oppgave var kun å si ja eller nei til om Lantmännen Ceralia skulle få innløse festeavtalen, som løper fram til 2034. Forutsatt et ja, var det opp til havnestyret å godkjenne, eventuelt justere avtalen mellom havna selv, Lantmännen og Glastad Farsund. Så utsetter den nye havnedirektøren saken fra bystyrebehandling sist mai – to ganger, sågar. Og nå, åtte måneder senere, skal det ses helt bort fra alt vi hadde blitt enige om, fremholder en engasjert Hille.Han avviser at havnas holdningsendring henger sammen med bytte av havnedirektør og havnestyre.

— Nei, da. Det nye regimet videreførte først innholdet i det vi var blitt enige om.

Innfri og selge

Avtalen Hille viser til, inneholder følgende hovedpunkter:

  • Lantmännen Cerealia skulle si fra seg festeretten til siloen, og deretter få kjøpe både tomt og bygning for å selge begge deler videre til Glastad Farsund.

  • Lantmännen og Glastad skulle kunne vente i inntil fire år med å gi beskjed om de ønsket å gjennomføre handelen.

— Fordi mye trengs å undersøkes og utredes før vi kan gå i gang med et slikt byggeprosjekt. Det er både en teknisk side, reguleringsbestemmelser og vernestatus å ta hensyn til, forklarer Harald Hille om det siste punktet.

Helt om

Men nå vil altså dagens havneregime, med havnedirektør Halvard Aglen og styreleder Jan Oddvar Skisland i front, og Kanalbyen Utvikling AS som saksutreder, snu 180 grader. Her er noen utdrag fra et ferskt notat signert havnedirektør Aglen:

"(...) For Kanalbyen Utvikling AS sin utvikling på Silokaia, er det helt uakseptabelt å ha en uavklart situasjon i inntil 4 år hva angår siloen og Silokaias skjebne. (...) Den økonomien som ligger i avtaleforslaget i saken hva angår silotomten, reflekterer etter vår oppfatning en pris til fordel for Kristiansand Havn KF som ligger langt under det som representerer ordinær markedsverdi (...) Dette er særlig følsomt så lenge eiendommen heller ikke har vært frembudt til konkurrerende interessenter. (...) På denne bakgrunn vil vi på det bestemte fraråde at Bystyret godkjenner salg av silotomta til fester basert på de vilkår som fremgår av saksframlegget".

Havna peker også på at leieavtalen fra 1935 åpner for oppsigelse av leieavtalen med Lantmännen.

- Innhentet ny info

Havnedirektør Halvard Aglen virker avslappet når Fædrelandsvennen foreholder ham Harald Hilles utsagn om kombinasjonen forretningsmoral/erstatningsansvar.

— Det er Hilles vurdering. Fra vår side har vi foretatt en saksbehandling og innhentet ytterligere informasjon. Konklusjonen er at vi ikke anbefaler bystyret å godkjenne det foreliggende utkast til avtale mellom havna, Lantmännen og Glastad Farsund, sier Aglen.