KRISTIANSAND: — Det var en skisse jeg satt oglekte litt med påen stille dagi Oslo,dajeg jobbet for etstørre arkitektkontor der, forteller Christian Zachariassen.

Han er danskutdannet bygningskonstruktør og arbeider nå hos Sørlandet Boligbyggelag, men presiserer at meningene hans om den gamle kornsiloen er høyst private.

SPENNENDE: Christian Zachariassen har fabulert over siloens fremtid med tegneblyant. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Etter at Zachariassen flyttet hjem til Kristiansand for et års tid siden, har han skisset fram flere ideer knyttet til det særegne bygget fra 1935, tegnet av Sverre Aasland med flere.

Viktig og vanskelig

Han mener at spørsmålet om hva som skal skje med siloen, vil bli en stor, viktig og vanskelig sak for Kristiansand fremover.

— Det er et flott og historisk bygg, ja nærmest et monument, og den gang det ble bygget var glideforskaling ny teknologi, sier Zachariassen.

Han legger til:

— Et slikt bygg, med en slik arkitektur og historie,må kunne bli stående istedenfor å rives ogbli til tomt for kanskje et intetsigende entreprenørbygg. Men selvsagt må det tilpasses dagens behov, konstaterer Christian Zachariassen.

Gjerne hotell

Han ser gjerne en ombygging til hotell, og mener at de arkitektoniske prinsippene da best tas vare på ved at hotellrommenes vinduer blir synlige oppover silofasaden.

— Et silohotell kunne man for eksempel tenke seg benyttet i et samarbeid med Kilden,til bruk for gjester og artister som opptrer der. Men bygget er stort og vil romme mer enn som så; det kan brukes til altet hotell trenger av restauranter og konferanserom, dessuten til utstillingsareal, kino, museum og kanskje konsertsal for et yngre publikum enn de som normalt benytter Kilden. Og så må vi ta vare på inntjeningsmulighetene som ligger i stadig flere cruiseskip. I år skal det komme 60.000 cruisepassasjerer til byen, minner Zachariassen om.

— Inntjening, ja. Kan det være økonomi i ombygging til hotell?

— Det er selvsagt spørsmålet. Det må man jo se nøye på, og blant annet avhenger det av hvor god betongen er, repliserer fagmannen.

Gjort i Oslo

Han viser til et lignende, prisbelønnet prosjekt i Oslo. Der ble det bygd studentboliger på området som nå heter Cuba..

— Men de kunne like gjerne ha blitt konvertert til hotellrom. Og ja, bygget har hatt sine utfordringer i etterkant. Særlig skyldes det dårlig prosjektering og produkter fra leverandører som ikke holdt mål, men så har man da også lært.