KRISTIANSAND: — Helst ønsker vi å bygge et nytt, stort hotell ved siden av Kilden på Silokaia. Skal vi få det til, trengs enkelte avklaringer, særlig i forhold til Kristiansand kommune og Kristiansand havn KF, sier eiendomssjef Hans Petter Hagen i Glastad Holding i Farsund.

Glastad Holding eier blant mye annet Hotell Caledonien ANS, eiendomsselskapet bak det kjente kristiansandshotellet. Der er Residor leietager og opererer utad med navnet Radisson Blu Caledonien Hotel.

Saken er at leieavtalen går ut i august 2016. Og som Hans Petter Hagen selv sier:

— 2016 kommer fort. Vi må få opp farten.

Forskjellige planer

Tidligere har Endre Glastad, som tilhører en ny generasjon i Farsunds kjente investormiljø, snakket om å rive Caledonien og bygge stort kongresshotell på samme sted. Han har også tenkt høyt om å flytte kulturaktivitetene i Samsen til deler av dagens Caledonien-bygg og benytte resten til et enkelt hotellkonsept – forutsatt kongresshotell på Silokaia.

TRENGER AVKLARING: Caledonien, bygget i 1969, er slitent. Og leieavtalen med Residor/Radisson går ut om drøye tre år - et øyeblikk i eiendomsbransjen. Hva gjør investor Glastad med landemerket? Foto: Tore André Baardsen

— Vi har løpende dialog med Residor. Det er naturlig å tenke at de blir med oss til Silokaia, dersom det blir nytt hotell der, uten at det er en absolutt forutsetning. Vi eier for øvrig også Hotel Norge i Bergen, som har samme leietager. Så vi snakker med Residor om begge stedene, forteller Hans Petter Hagen.Han legger til:

— Uansett hva utfallet blir, må Caledonien oppgraderes.

Siloen

Tomta ved siden av Kilden som det er aktuelt å bygge kongresshotell på, er opptatt. Det står en svær, gammel kornsilo der.

— Kristiansand havn KF eier tomta, men har festet den og siloen til Lantmännen Unibake fram til 2034, opplyser havnedirektør Halvard Aglen. (Lantmännen Unibake er et danskbasert, internasjonalt næringsmiddelkonsern som har tatt opp i seg Christianssands Møller, red.anm.)

- Er ikke siloen vernet?

— Jo, Kristiansand bystyre har selv vedtatt verning.

- Kan da bystyret oppheve det samme vedtaket?

— Så vidt jeg kan forstå, er det mulig når det dreier seg om selvpålagt verning.

- Det ville vel ikke Kristiansand havn KF ha noe i mot?

— Vi ville kunne forholde oss greit til det. Det er bestemt at Silokaia skal byutvikles. Det skjer gjennom Kanalbyen AS, som samtidig skal realisere størst mulig økonomiske verdier, konstaterer havnedirektøren.

Snakker

Aglen forteller også at Lantmännen, Glastad Holding og havnen snakker sammen. Pluss at det opprinnelig ble fremmet en sak om komplekset for Kristiansand bystyre sist mai. Da ble den utsatt, og skal opp 16. januar.

Saksdokumentene fra mai 2012 er imidlertid tilgjengelige på internett. Av dem fremgår det at Kristiansand havn KF så for seg at Lantmännen fikk anledning til å overta festetomta som kornsiloen står på, for så å selge den videre med silo til "utbygger", som ville bygge hotell der. Utbygger må nødvendigvis være Glastad-systemet.

- Bystyret har siste ord

— Tanken om et kongresshotell ved Kilden er spennende, jevnfør Hotel Opera i Oslo, sier Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn.

Han betegner tomta som siloen står på i dag, som "indrefileten på Silokaia".

— Og uansett hva som måtte bli forhandlet fram mellom aktørene som har interesser i eiendommen, skal bystyret ha siste ord, understreker ordføreren.