KRISTIANSAND: — Vi kan ikke navigere etter en leiekontrakt som går ut i 2034. Her må det tenkes grundig og godt, sier Ansgar Gabrielsen.

Eiendomsutvikleren, Cultiva-styrelederen, eks-statsråden og sørlendingen fra Lindesnes' fiskeri- og kystkultur har registrert at debatten om kornsiloen vegg i vegg med Kilden våkner til live igjen. Skal den rives til fordel for et nytt kongresshotell, eller bevares – om enn i ombygd utgave?

— Å bygge siloen om til hotell, som Christian Zachariassen illustrerte i Fædrelandsvennen torsdag, er en spennende tanke. Selv er jeg involvert i en vurdering av hva som kan gjøres med siloene på Vippetangen i Oslo, som ligger i tilknytning til cruiseterminalen. Kreative krefter ser på hvordan de kan benyttes uten at de rives. Det er mange muligheter for å inkorporere dem i et utvidet byggkompleks som gjerne kan innholde hotell, sier Gabrielsen.

Han minner om at det er kultur knyttet til både siloen på Silokai og til nabobygget.

— Cultiva ga 300 millioner kroner for å få bygd Kilden, så jeg bør kunne ha en mening om dette. Og da vil jeg si: Det blir for enkelt å jevne siloen med jorda. Når det gjelder siloens status som vernet, tipper jeg at myndighetene vil være fleksible så lenge det er snakk om å bygge den om, ikke rive den. Nei, her synes jeg byen og havna bør legge opp til idémyldring for å la fortidens monument på Amerikakaia bli anvendbar i både nå- og fremtid, sier Ansgar Gabrielsen.