KRISTIANSAND: — Bestemmelsen er relevant og gjelder fortsatt, konstaterer havnedirektør Halvard Aglen om et avsnitt i leiekontrakten mellom Kristiansand havn KF og Lantmännen Unibake. Sistnevnte viderefører rettigheter og plikter knyttet til kornsiloen på Silokaia i henhold til leieavtalen fra 1935. Slik lyder den aktuelle bestemmelsen, dechiffrert fra gotisk skrift: (...) Så lenge Møllene overholder konsesjonsbetingelsene er leien uopsigelig fra havnevesenets side. (...) Efter 50 – femti – års forløp fra leieforholdets ikrafttreden skal det være anledning for havnevesenet til, hvis det finnes påkrevet av hensyn til havnens rasjonelle utbygning eller utnyttelse, nårsomhelst å opsi leieforholdet og forlange siloanlegget fjernet mot å betale i erstatning et beløb tilsvarende anleggets tekniske verdi på den tid, dog ikke et større beløb enn så mange niognittiendedeler av den approberte anleggskapital (§5) som det gjenstår år av en niognittiårsperiode regnet fra leieforholdets ikrafttreden. (...)

Tom og vernet

Som Fædrelandsvennen meldte mandag, ønsker Glastad Holding heller å bygge nytt kongresshotell på Silokaia enn å satse tungt på slitne Caledonien, hvor leiekontrakten med Residor/Radisson går ut høsten 2016. Problemet er at den tomme, vernede siloen fra 1935 står på den aktuelle tomta ved siden av Kilden – av ordfører Arvid Grundekjøn karakterisert som "indrefileten på Silokaia".

— Du bekrefter at oppsigelsesbestemmelsen er relevant, havnedirektør Aglen. Da inngår den vel også i samtalene med Lantmännen Unibake?

— Det gjør den.

Leienivå

Den 78 år gamle leiekontrakten inneholder mer av dagsaktuell interesse. Om leien sies følgende:

(...) For tomten svares en årlig avgift stor kr. 2.500 per år (...) Havnevesenet er efter 30 års forløp og senere hvert 20. år berettiget til å forhøie leien, således at den utgjør 5 % av tomtens daværende verdi fastsatt av vedkommende skattetakstnevnd ved særskilt takst. (...)"

— Får havna bare en symbolsk leie fra siloeier Lantmännen, Aglen?

— Leienivået er litt mer enn symbolsk, men gjenspeiler ikke markedsverdien. Ettersom det dreier seg om et forretningsmessig forhold, vil jeg imidlertid ikke gå inn på detaljene.

- Tøff arkitektur

— Harmoni mellom Kilden og kornsiloen inngikk i grunnlaget for arkitektkonkurransen da teater- og konserthuset ble planlagt, minner Arbeiderpartiets Mette Gundersen om.

Gruppelederen vil ikke spå hva partiet lander på, dersom spørsmålet om å rive siloen kommer opp for alvor. Hun røper likevel noen personlige synspunkter:

— Siloen har en tøff arkitektur, spesiell for sin tid. Jeg synes vi skal strekke oss langt for å benytte bygget som det er – selvsagt med nødvendige tilpasninger. Det må da by på et hav av muligheter? mener Mette Gundersen.

Fremskrittspartiets Tor S. Utsogn inntar et annet standpunkt på debattsidene på fvn.no: "Riv siloen og bygg noe annet som passer bedre sammen med de moderne boligkompleksene som kommer på Silokaia. Siloen er stygg og står snart ubrukt, og det er synd å la et slikt kremområde brukes til skrammel," skriver han.