I en kunngjøring gjengitt i blant annet Bangkok Post beklager Telenor at de ved å hevde dette svertet militærjuntaens omdømme.

— Thailand krever enhet og at folket og de mange utenlandske vennene i landet står sammen. Både Telenor og Dtac anerkjenner dette behovet og vi beklager dypt, heter det i uttalelsen som i sin helhet er lagt ut på det engelskspråklige nyhetsnettstedet The Nation.

Les hele kunngjøringen her.

BAKGRUNN:

Telenor i skvis

Telenors kommunikasjonssjef i Asia, Tor Odland, opplyste for en drøy uke siden i en epost til Aftenposten at DTAC, der Telenor er største eier, 28. mai stengte Facebook-tilgangen i en time på ordre fra juntaen.

— Det er ingen tvil om at slike tilfeller setter en mobiloperatør som Telenor i en krevende situasjon. På den ene siden forholder oss vi til internasjonale rammeverk, som for eksempel FNs retningslinjer for menneskerettigheter og næringsliv. På den andre siden har vi som lisenshaver plikt til å forholde oss til lokal lovgivning, skrev Odland.

Militærjuntaen, som omtaler seg selv som Det nasjonale rådet for fred og orden (NCPO), reagerte sterkt på uttalelsene.

Tordnet

— Upassende og respektløst, tordnet oberst Setthapong Malisuwan, som er nestleder i kringkastingsregulatoren i landet (NBTC).

— Dersom Thailand tilsynelatende har så mange problemer, bør Telenor investere et annet sted, sa Setthapong til avisenNaew Na.

Kommunikasjonssjef i Telenor Asia, Tor Odland.

Nå legger Telenor seg flat og beklager på det sterkeste påstanden om at det var NBTC og militærjuntaen som tvang dem til å stenge Facebook.— Ledelsen i Telenor-gruppen og DTAC vil få benytte anledningen til å beklage overfor NBTC og NCPO, heter det i kunngjøringen.

— Vi vil ytterligere styrke vår dialog med Thailands folk, heter det videre.

— Både Telenor-gruppen og DTAC anerkjenner fullt ut behovet for å stå sammen, samt sensitiviteten, og vi beklager dypt effekten av dette, heter det videre.

LES OGSÅ:

Truer

NBTC har vært under de militæres kontroll siden kuppet 22. mai og hevder at Facebook ble sperret som følge av tekniske problemer. Ifølge militæret var det uvanlig høy aktivitet som gjorde at belastningen på nettverket ble så stort at Facebook knelte.

Til Reutersbekreftet imidlertid myndighetene først at de blokkerte Facebook for å stilne kritikken mot kuppet.

Blokkeringen av Facebook skal ha skjedd etter at demonstranter med hell benyttet det sosiale mediet til å koordinere protester mot regimet i Bangkok. Myndighetene har også sporet opp og arrestert aktivister som har benyttet Facebook til å organisere motstand mot kuppet og landets militære ledelse.

Nestkommanderende i Bangkok-politiet, Amnuay Nimmano, skal ifølge Khaosod også ha advart mot å like Facebook-sider som kritiserer militærkuppet. Dette kunne ifølge politiet bli betraktet som en kriminell handling.

Mulig granskning

NBTC har samtidig truet med å granske det de antyder kan være uregelmessigheter når det gjelder Telenors eierandeler i DTAC, men nekter for at enn slik gransking er politisk motivert.

— I tiden fremover vil vi være påpasselige og følge med på aksjepostene i DTAC. Dersom vi oppdager at andelen utenlandske aksjeeiere kan bryte med våre lover for utenlandsk eierskap, vil vi kunne utestenge Telenor fra auksjonen for frekvenser i 4G-nettverket, sa Setthapong i forrige uke.

Aftenposten har vært i kontakt med Telenor Asia som ikke ønsker å kommentere saken.