Det falt ikke i god jord at Telenor søndag gikk ut og sa det var thailanske telemyndigheter som ga dem ordre om at de under protestene mot militærkuppet i mai måtte stenge mobilkundenes tilgang til Facebook.

Den thailandske telemyndigheten NBTC har benektet at noen slik ordre ble gitt, og har i samme slengen truet med at mobiloperatørselskapet som Telenor er medeier i, DTAC, kan komme til å gå glipp av lukrative 4G-konsesjoner.

Krever avklaring

Nå følger de opp ved å kreve at flere av toppene i DTAC, deriblant Telenor Asias styreformann Sigve Brekke, klargjør akkurat hvem i de thailandske telemyndighetene som de mener beordret stenging av Facebook-tilgangen den 28. mai.

— Telenors uttalelse inneholder villedende opplysninger, jeg vil at direktøren i DTAC, styrelederen og Telenor Asias leder Sigve Brekke skal ta fullt ansvar og klargjøre hvilken kommisjonær i NBTC som beordret blokkeringen, sier oberst Settapong Malisuwan, som leder NBTCs telecom-komité, til Bangkok Post. Telenor ville torsdag ikke kommentere kravet fra thailandske myndigheter.

— I øyeblikket har vi ikke noe å tillegge om den saken, sier Tor Odland, Telenors kommunikasjonssjef i Asia.

Det var han som søndag bekreftet i Aftenposten at Telenor 28. mai blokkerte Facebook-tilgangen på ordre fra militærjuntaen i Thailand.

10 millioner brukere ble sperret

De ti millioner brukerne skal ha fått tilbake tilgangen i løpet av en time, men blokkeringen skapte reaksjoner blant mange.

Etter at militæret tok makten i landet 22. mai er grunnloven blitt satt til side. Demonstrasjoner er gjort forbudt, og mer enn 200 nettsider skal være blokkert.

Men militærledelsen nekter nå for at de beordret internettilbydere å stenge tilgangen til Facebook på grunn av et ønske om å kvele opposisjon. Ifølge militæret var det uvanlig høy aktivitet som gjorde at belastningen på nettverket ble for stort.

Til Reuters bekreftet imidlertid myndighetene først at de blokkerte Facebook for å stilne kritikken mot kuppet.

Blokkeringen av Facebook skal ha skjedd etter at demonstranter med hell benyttet det sosiale mediet til å koordinere protester mot regimet i Bangkok. Myndighetene har også sporet opp og arrestert aktivister som har benyttet Facebook til å organisere motstand mot kuppet.