- Det er upassende og respektløst, sier oberst Setthapong Malisuwan, nestleder i kringkastingsregulatoren i landet, til den thailandske avisen Naew Na om Telenors kommentarer til Aftenposten søndag.

Da bekreftet Telenors kommunikasjonssjef i Asia, Tor Odland, at Telenor 28. mai blokkerte Facebook-tilgangen på ordre fra militærjuntaen i Thailand.

De ti millioner brukerne skal ha fått tilbake tilgangen i løpet av en time, men blokkeringen skapte reaksjoner blant mange.

Nå reagerer regimet i Bangkok på at Telenor uttaler seg offentlig om saken. Saken er omtalt hos de engelskspråklige nyhetsnettstedene Khaosod, Bangkok Post og The Nation.

I sistnevnte er obersten sitert på følgende:

- Hvis Thailand har så store problemer, bør Telenor investere et annet sted.

Uklart om de beordring

Etter at militæret tok makten i landet 22. mai er grunnloven blitt satt til side. Demonstrasjoner er gjort forbudt, og mer enn 200 nettsider skal være blokkert.

Men militærledelsen nekter nå for at de beordret internettilbydere å stenge tilgangen til Facebook på grunn av et ønske om å kvele opposisjon. Ifølge militæret var det uvanlig høy aktivitet som gjorde at belastningen på nettverket ble for stort.

Til Reuters bekreftet imidlertid myndighetene først at de blokkerte Facebook for å stilne kritikken mot kuppet.

Blokkeringen av Facebook skal ha skjedd etter at demonstranter med hell benyttet det sosiale mediet til å koordinere protester mot regimet i Bangkok. Myndighetene har også sporet opp og arrestert aktivister som har benyttet Facebook til å organisere motstand mot kuppet.

Nestkommanderende i Bangkok-politiet, Amnuay Nimmano, skal ifølge Khaosod også ha advart mot å like Facebook-sider som kritiserer militærkuppet. Dette kunne ifølge politiet bli betraktet som en kriminell handling.

Vil granske Telenor

Militærledelsen varsler nå en granskning av Telenor.

- I tiden fremover vil vi være påpasselige og følge med på aksjepostene i Dtac. Dersom vi oppdager at andelen utenlandske aksjeeiere kan bryte med våre lover for utenlandsk eierskap, vil vi kunne utestenge Telenor fra auksjonen for frekvenser i 4G-nettverket, sier Setthapong.

En slik utestengning vil trolig kunne ha negativ effekt på selskapets økonomi i årene fremover.

I Thailand kan ikke utenlandske aksjeeiere eie mer enn 49 prosent av teleselskaper. Telenor gikk inn på eiersiden i Dtac i 2001 og eier i dag 42,6 prosent av selskapet.

Til The Nation sier obersten at myndighetene nå ønsker en ordentlig gjennomgang av utenlandsk eierskap i teleindustrien og at Telenor-eide Dtac er først ut. Bakgrunnen for granskningen er ifølge Setthapong at «kommunikasjon er en nøkkel i beskyttelsen av vår nasjonale sikkerhet».

Aftenposten har vært i kontakt med kommunikasjonssjef i Telenor Asia, Tor Odland. Han opplyser at selskapet ikke ønsker å kommentere denne saken.