I etterkant av militærkuppet i Thailand 22.mai har landets nye ledelse blokkert tilgangen til mer enn 200 nettsider og slått hardt ned på ytringer de oppfatter kan bidra til uro og true stabiliteten i landet.

Også norske Telenor, som eier landets nest største teleoperatør Dtac, har etter ordre fra den nye regjeringen blokkert tilgangen til nettinnhold.

Den 28. mai ble ti millioner Facebook-brukere nektet tilgang til verdens mest utbredte sosiale medium.

Tor Odland, kommunikasjonssjef Telenor Asia.

— Vi mottok en henvendelse fra den nasjonale telekom- og kringkastingsregulatoren (NBTC) om midlertidig å begrense tilgang til Facebook. I forkant av dette hadde det blitt avholdt et møte mellom regulatoren og alle de store internettleverandørene i Thailand. Begrensningen ble implementert kl. 15:35 og hadde potensiell påvirkning på Dtacs 10 millioner Facebook-brukere, bekrefter Tor Odland, kommunikasjonssjef i Telenor Asia, i en epost til Aftenposten.Tilgangen til Facebook skal ha blitt åpnet igjen omtrent en time senere.

Odland skriver videre at Telenor «beklaget den innvirkningen restriksjonen kunne få for befolkningen i Thailand» og at selskapet mens blokkeringen pågikk kommuniserte til media at de «tror på åpen kommunikasjon».

Dtac har 28 millioner mobilkunder i Thailand. Telenor gikk inn på eiersiden i selskapet i 2001 og eier i dag 42,6 prosent av selskapet.

Les også:

— Står mellom militæret og folket

Access, en amerikanskbasert organisasjon som jobber for menneskers ytringsfrihet og personvern på nett, uttrykker nå sterk bekymring for situasjonen i landet. I et brev til flere av Telenors investorer advarer de mot den risikoen selskapet og dets eiere løper ved å etterkomme militærledelsens krav om mediesensur.

- Ved å stenge tilgangen til Facebook har Telenor bidratt til å bryte det thailandske folkets rett til ytringsfrihet og deres rett på tilgang på informasjon. Til deres forsvar sørget de umiddelbart for åpent å kommunisere sin rolle i dette, skriver Peter Micek, politisk rådgiver i Access i en epost til Aftenposten.

Han mener Telenor risikerer å bidra til mer vidtrekkende menneskerettighetsbrudd og at de derfor må nekte å etterkomme militærjuntaens krav om blokkering av internettinnhold.

— Dtac står i mellom det thailandske folket og militæret som nå aktivt slår ned på frie ytringer i landet. Telenor må etterleve de forpliktelsene de har til å respektere menneskerettighetene og OECDs retningslinjer for multinasjonale selskaper, skriver Micek.

Les også:

— Krevende situasjon

Telenor skriver i et svar til oppfordringen om å nekte å etterkomme militærledelsens krav at de er nødt til å balansere flere hensyn.

— Det er ingen tvil om at slike tilfeller setter en mobiloperatør som Telenor i en krevende situasjon. På den ene siden forholder oss vi til internasjonale rammeverk, som for eksempel FNs retningslinjer for menneskerettigheter og næringsliv. På den andre siden har vi som lisenshaver plikt til å forholde oss til lokal lovgivning, skriver Odland.

Demonstranter i Bangkok omringer militæret. Foto: Sakchai Lalit

Han understreker at Telenor gjennom ulike fora arbeider aktivt med problemstillinger knyttet til ytringsfrihet og retten til privatliv, blant annet gjennom en industridialog hvor Telenor er deltaker.— Formålet med denne industridialogen er å samle seg om en rekke prinsipper man på sikt ønsker at lokale myndigheter forholder seg til når det kommer til disse sentrale menneskerettighetene, skriver Odland.

Les også:

Vil stramme inn ytterligere

Militærledelsen i Thailand planlegger også å etablere en form for digital port som mer effektivt kan «regulere bruken av internett», skriver Bangkok Post. Access mener dette i realiteten blir en flaskehals som på en alvorlig måte vil gripe inn i folks ytringsfrihet og tilgang på informasjon.

— Denne porten vil muliggjøre ren sensur og mer utstrakt overvåking på internett, skriver Access i brevet de har sendt investorer i Telenor.

For at en slik flaskehals skal kunne fungere, vil thailandske myndigheter trolig være avhengig av å samarbeide med internettilbydere som Telenor-eide Dtac.

— Telenor er bekymret for situasjonen. Vi har registrert at det er nedsatt en komite som skal se på innhold på internett og vi vil følge denne utviklingen nøye, skriver Odland i Telenor.

Les også:

Gigant åpner opp

Sensureringene og overvåkingen i Thailand er bare ett av en lang rekke ferske eksempler på at myndigheter verden over sikrer seg tilgang på tele— og internettdata.

Avsløringene som den tidligere etterretningsansatteEdward Snowden satte i gang, viste at mange operatører har gitt data om internett- og telefonbruk til amerikanske myndigheter.

Fredag la også Vodafone, verdens nest største telekomselskap, frem sin førsterapport om hvordan selskapet forholder seg til overvåking og myndigheters krav og bruk av kunders teledata.

I rapporten skriver selskapet at i et «lite antall land» har myndighetene tilgang på data fra telefonbruk uten at de behøver å kontakte eller informere selskapet om dette. The Guardian hevder det skal dreie seg om seks land hvor Vodafone enten er pålagt å gi myndighetene tilgang til data eller der landets myndigheter selv sørger for dette uten å informere selskapet.