— Dette er slutten på hemmelige lover, sa den republikanskerepresentanten F. James Seisenbrenner Jr. til TheWashington Times etter at forslaget ble vedtatt.

- Vi har snudd situasjonen på hodet og sier til NSA at vi overvåkerdere, og det vil vi fortsette med.

Med støtte fra Det hvite hus stilte de fleste medlemmene iRepresentantenes hus seg bak lovendringene, som torsdag ble vedtatt med 303stemmer for og bare 121 imot.

Må godkjennes av Obama

Det nye reformforslaget gjør at etterretningstjenestene må få en rettskjennelsefor å få tilgang til telefondata hos selskapene.

Dette skjer et år etter at Edward Snowden først avslørte atetterretningsorganisasjonen NSA overvåker sine egne borgere og utenlandskestatsledere ved å samle inn telefon- og nettdata. Saken har fått enormoppmerksomhet verden rundt, og Snowden måtte flykte fra USA og lever nå i asyli Russland.

Det er likevel et lite stykke igjen før forslaget kan tre i kraft. Førdet kan skje må det godkjennes i Senatet, før det så går til president BarackObamas bord.

Sannsynligheten er imidlertid stor for at Obama vil la forslaget gåigjennom etter at hans krav om endringer i forslaget tidligere denne uken bletatt til følge.

Kritiserer forslaget

Endringene har gjort at personverngrupper og IT-giganter som Google ogMicrosoft har trukket sin støtte til reformene som ble vedtatt, fordi de menerat Obamas endringer vanner ut begrensningene som blir lagt påetterretningsorganisasjonen NSA til å samle inn telefondata og andrepersondata.

- Hvis lederne i Representantenes hus hadde støttet sine medlemmer ogstått bak forslaget som gikk enstemmig gjennom to komiteer, heller enn å gietter for etterretningstjenestenes krav, ville reformen blitt mye sterkere,sier Kevin Bankston i teknologiinteressegruppen Open Technology Institute til The New York Times.