Mæland mener situasjonen for Telenor i Thailand er både "komplisert og vanskelig", men understreker at det er opp til Telenors styre å vurdere om selskapet skal følge militærjuntaens ordre, eller ikke.

Aftenposten.no skrev lørdag at Telenor har blokkert tilgangen til Facebook i Thailand etter ordre fra militæret i landet, som tok makten i et militærkupp 22. mai i år.

Les også:

— Jeg vil ikke gå inn og kvalitetssikre vurderingen. Den har styret gjort basert på en veldig vanskelig situasjon, og styret må selv redegjøre for det. Vi som eiere må sikre oss at det ligger vurderinger om samfunnsansvar til grunn for beslutningen, sier Mæland.

Forventer åpenhet

Hun sier hun allerede i slutten av mai hadde møte med Telenor der kuppet og de vanskelige situasjonene som kunne oppstå, var tema.

— Da var Telenor åpne på at det kunne bli spørsmål om å stenge av, eller å bli stengt ned, og at de da måtte gjøre en konkret vurdering av det, sier Mæland.

- Synes du Telenor gjorde riktig i å følge militærjuntaens ordre her?

— Det må styret som kjenner den konkrete situasjonen svare på. Men jeg forventer at selskapet tar samfunnsansvar og har åpenhet rundt disse valgene, sier næringsministeren.

Den amerikanske organisasjonen Access, som jobber for menneskerettigheter, ytringsfrihet og personvern på nett, mener Telenor ved å stenge tilgangen til Facebook har bidratt til å bryte folkets ytringsfrihet og tilgang på informasjon.

Måtte stenge i Pakistan

Telenor legger ikke skjul på at situasjonen er krevende for selskapet.

— På den ene siden forholder oss vi til internasjonale rammeverk, som for eksempel FNs retningslinjer for menneskerettigheter og næringsliv. På den andre siden har vi som lisenshaver plikt til å forholde oss til lokal lovgivning, skrev kommunikasjonssjef i Telenor Asia, Tor Odland, til Aftenposten lørdag.

Selskapet bekrefter at det har støtt på liknende problemstillinger også i andre land.

— I Pakistan har myndighetene periodevis bedt mobiloperatørene om å sperre sine mobilnettverk i spesifikke byer. Myndighetenes argument har vært å redusere risikoen for terroraksjoner. Mobiloperatørene i Pakistan har stått samlet i sin motargumentasjon overfor myndighetene om dette, og Telenor har også gått rettens vei for å begrense omfanget av nedstengninger, skriver Odland tirsdag.

stine.barstad@aftenposten.no

eirik.winsnes@aftenposten.no