afp000728320-9pwRVQujq9.jpg Foto: Sakchai Lalit

— Det er upassende og respektløst, sier oberst Setthapong Malisuwan, nestleder i kringkastingsregulatoren i landet, til den thailandske avisen Naew Na om Telenors kommentarer til Aftenposten lørdag.

Da bekreftet Telenors kommunikasjonssjef i Asia, Tor Odland, at Telenor 28. mai blokkerte Facebook-tilgangen på ordre fra militærjuntaen i Thailand.

De ti millioner brukerne skal ha fått tilbake tilgangen i løpet av en time, men blokkeringen skapte reaksjoner blant mange.

Nå reagerer regimet i Bangkok på at Telenor uttaler seg offentlig om saken. Saken er omtalt hos de engelskspråklige nyhetsnettstedene Khaosod, Bangkok Post og The Nation.

I sistnevnte er obersten sitert på følgende:

— Hvis Thailand har så store problemer, bør Telenor investere et annet sted.

Hevder de ikke beordret Facebook stengt

Etter at militæret tok makten i landet 22.mai er grunnloven blitt satt til side. Demonstrasjoner er gjort forbudt, og mer enn 200 nettsider skal være blokkert.

Men militærledelsen nekter nå for at de beordret internettilbydere å stenge tilgangen til Facebook på grunn av et ønske om å kvele opposisjon. Ifølge militæret var det uvanlig høy aktivitet som gjorde at belastningen på nettverket ble så stort at Facebook knelte.

Til Reutersbekreftet imidlertid myndighetene først at de blokkerte Facebook for å stilne kritikken mot kuppet.

Blokkeringen av Facebook skal ha skjedd etter at demonstranter med hell benyttet det sosiale mediet til å koordinere protester mot regimet i Bangkok. Myndighetene har også sporet opp og arrestert aktivister som har benyttet Facebook til å organisere motstand mot kuppet og landets militære ledelse.

Nestkommanderende i Bangkok-politiet, Amnuay Nimmano, skal ifølge Khaosod også ha advart mot å like Facebook-sider som kritiserer militærkuppet. Dette kunne ifølge politiet bli betraktet som en kriminell handling.

Vil granske Telenor

Militærledelsen varsler nå en granskning av Telenor.

— I tiden fremover vil vi være påpasselige og følge med på aksjepostene i Dtac. Dersom vi oppdager at andelen utenlandske aksjeeiere kan bryte med våre lover for utenlandsk eierskap, vil vi kunne utestenge Telenor fra auksjonen for frekvenser i 4G-nettverket, sier Setthapong.

En slik utestengning vil trolig kunne ha negativ effekt på selskapets økonomi i årene fremover.

I Thailand kan ikke utenlandske aksjeeiere eie mer enn 49 prosent av teleselskaper. Telenor gikk inn på eiersiden i Dtac i 2001 og eier i dag 42,6 prosent av selskapet.

Til The Nation sier obersten at myndighetene nå ønsker en ordentlig gjennomgang av utenlandsk eierskap i teleindustrien og at Telenor-eide Dtac er først ut. Bakgrunnen til granskningen er ifølge Setthapong at «kommunikasjon er en nøkkel i beskyttelsen av vår nasjonale sikkerhet».

Verdens største mobilselskap i antall kunder, China Mobile, kjøper forøvrig nå 18 prosent av det thailandske teleselskapet True Corp, melderReuters.

Aftenposten har vært i kontakt med kommunikasjonssjef i Telenor Asia, Tor Odland. Han opplyser at selskapet ikke ønsker å kommentere denne saken.