NOV har kuttet stort i Norge. Foto: Reidar Kollstad

Rogalandskvinnen ble sagt opp i første nedskjæringsrunde hos National Oliwell Varco Norge, da 900 fast ansatte og 600 innleide måtte gå. Dette fant hun seg ikke i, og saksøkte bedriften som har hovedkontor i Kristiansand. Kvinnen var ansatte på avdelingen i Stavanger.

— Varslet om mobbing

Kvinnen hadde ansiennitet i bedriften fra begynnelsen av 2013, og hadde vært ansatt i to og et halvt år da hun fikk beskjed om at hun mistet jobben høsten 2015. I rettssaken pekte hun på tre andre kollegaer som hadde kortere ansiennitet, og fikk beholde jobben gjennom denne nedskjæringsrunden. Hun mener også at hun burde ha særskilt oppsigelsesvern som varsler da hun ved et tilfelle hadde varslet sin leder om mobbing ved avdelingen.

Oljeansatte prøver seg i nye bransjer:

— Det var flere aktuelle stillinger som hun burde ha blitt vurdert i forhold til, og hun burde ha blitt vurdert sideforskjøvet i mye større grad enn hun ble, fremholdt kvinnens advokat Merete Akerø under rettsforhandlingene. Hun mener varslingen er brukt imot hennes klient.

— Det er grunn til å tro at det foreligger en ugunstig behandling som en reaksjon på hennes varsling ettersom andre ansatte med kortere ansiennitet fikk beholde jobben, påpekte advokaten.

- Ikke lang ansiennitet

NOV Norge hevdet på sin side at de hadde tatt varslingen på alvor da den kom, og undersøkte om det var noe i påstandene om mobbing. De mener oppsigelsen er et resultat av en lang og grundig prosess. De mener kompetansekartleggingen viste at hun ikke burde komme foran de hun sammenlignet seg med, og at det heller ikke var annet arbeid i bedriften for henne.

Dette støttet Stavanger Tingrett.

Retten peker på at situasjonen er dramatisk for bedriften etter oljeprisfallet. Etter denne kuttrunden er det foretatt ytterligere en nedbemanning og varslet enda en.

NOV har kuttet stort i Norge. Foto: Reidar Kollstad

Retten sier også bedriften tok varslingssaken på alvor.

Dommerne peker videre på at saksøkeren selv la mye vekt på sin ansiennitet i saken. Ansiennitet er ikke nevnt i arbeidsmiljøloven, men er et moment i hovedavtalen mellom NHO og LO. Med sine to og et halvt år mener retten at ansienniteten ikke er vesentlig lengre enn hos de andre som har fra ett til to års ansiennitet. NOV har hele tiden sagt at de mener kompetansen og egnethet kommer foran ansiennitet.

Disse vil også ha jobben tilbake:

Må betale

Kvinnen mister dermed jobben sin, og hun fikk heller ikke støtte i at hun skulle få stå i stillingen til saken var avgjort. Hun må betale 261.000 kroner i saksomkostninger for NOVs advokat, etter at Kambestad la frem en regning på 82 timer til 3000 kroner per arbeidstime. I tillegg kommer kvinnenes egne saksomkostninger, som ikke er spesifisert. Hun var representert med både egen advokat og representant for fagforeningen Handel og Kontor.

Rettssaken er den andre NOV har vært gjennom etter nedskjæringene. De vant også den første saken. For tiden foregår rettsforhandlinger i Kristiansand Tingrett, der tre oppsagte har saksøkt bedriften.