NOV har sagt opp 2400 ansatte og innleide gjennom to kuttrunder. Snart skal flere ut. Foto: Richard Nodeland
Dag Nordbø er kommunikasjonsdirektør. Foto: Reidar Kollstad

— Det foreligger vektige sosiale hensyn, som tilsynelatende ikke er vektlagt, skriver advokat Bjørn Inge Waage i sluttinnlegget som er sendt til Kristiansand Tingrett.

Waage representerer klientene enkeltvis, men henvendelsen kom via fagforeningen Industri og Energi.

National Oilwell Varco Norge mener de tre har liten grunn til å føle seg usaklig oppsagt.

— Det kan ikke være tvil om at arbeidsgiver har saklig grunn for å gjennomføre masseoppsigelsen, skriver NOVs advokater Jens Kristian Johansen og Christopher Hansteen i sitt sluttinnlegg.

Mange NOV-ansatte har mistet jobben siste året:

Brakk ryggen

I sitt innlegg trekker de ansattes advokat frem sosiale hensyn som han mener burde vært vektlagt for alle tre.

En av de oppsagte mennene brakk ryggen i en ulykke for noen år siden. Hans lege har sagt at mannen kan bli ufør, men han jobber fremdeles. Helsesituasjonen gjør det vanskelig for ham å få ny jobb.

Nummer to kjøpte nytt hus like før et samlivsbrudd. Han sitter etter det med svært høy gjeld som han må betjene alene. Samtidig må han betale bidrag for sitt barn.

De rammes svært hardt ved oppsigelsen

Den tredje saksøkeren har fire barn og en partner som kun jobber 50 prosent. De har også høy gjeld.

— De rammes svært hardt ved oppsigelsen, sier advokaten.

NOV har sagt opp 2400 ansatte og innleide gjennom to kuttrunder. Snart skal flere ut. Foto: Richard Nodeland

— Kan de ikke bare selge husene sine?

— Det er alltids en mulighet. Men det er nå slik at bedriften må ta sosiale hensyn ved oppsigelser, sier Waage. Han opplyser at hovedtyngden i saken ligger på utvelgelseskretsen og ansiennitetsprinsippet. To av mennene ble ansatt i NOV i 2008 og en av dem i 2006. ## Uenighet om utvelgelse

I sluttinnlegget kommer det frem at det ikke er enighet mellom tillitsvalgte og arbeidsgiver omkring utvelgelseskriteriene. Hovedavtalen mellom NHO og LO sier at ansiennitet kun kan fravikes hvis det er saklig grunn.

— I forhold til disse tre er det ikke saklig grunn til å fravike ansiennitet, mener advokat Bjørn Inge Waage.

— Utvelgelsen bærer preg av vilkårlighet og den er foretatt etter subjektive og skjønnsmessige vurderinger, motivert av utenforliggende og usaklige hensyn, mener advokaten.

— Det er store avdelinger der det er flere som har vesentlig kortere ansiennitet som fikk beholde jobben i den første runden, og det er første runde som behandles i denne saken, sier Waage.

Slik øvde sjefene på å sparke folk:

— Kan fravike

National Oilwell Varco Norge mener det har vært grunn til å fravike ansiennitet i disse tilfellene. De peker også på at de tre saksøkerne er vurdert opp mot andre relevante stillinger.

NOV sier at de tre mennene var tre av 900 fast ansatte som ble sagt opp i første runde med nedbemanning. I tillegg måtte 600 innleide gå.

Siden er ytterligere 900 sagt opp, mens det er varslet en tredje runde.

Bedriften mener oppsigelsene har vært saklige og at utvelgelsen har forholdt seg til loven.

— Ingen av arbeidstakerne har sannsynliggjort at deres belastninger vil være verre enn det som er normalt ved denne typen nedbemanningsprosesser, mener NOV.

- Subjektivt

Fagforeningen Industri og Energi mener NOV bruker subjektive kriterier foran ansiennitet når de sier opp mennesker.

De bruker i veldig stor grad subjektive kriterier

— De bruker i veldig stor grad subjektive kriterier. Det mener vi kan stride mot hovedavtalen til LO og NHO, sier Kaspar Frengstad, hovedtillitsvalgt i Industri og Energi i NOV Norge. Han arbeider selv i Stavanger, men skal vitne i saken som går i Kristiansand Tingrett fem dager neste uke.

— NOV velger i hovedsak å omgå ansiennitetsprinsippet, men hovedavtalen sier det skal saklig begrunnes, sier Frengstad.

Han opplyser at fagforeningen var uenig i utvalgskretsen NOV benyttet i første kuttrunde. NOV brukte hver lokasjon som en krets, mens fagforeningen mener hele landet burde være en krets. Slik ble det også i andre kuttrunde.

NOV er ikke lenger så attraktiv for utlendinger:

Flere stevninger

Kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i NOV opplyser at flere ansatte har stevnet dem for det de mener er usaklig oppsigelse.

— Det har vært en sak tidligere som vi vant. Så har det vært en denne uken, og så kommer disse tre som er samlet neste uke. I tillegg foreligger det flere stevninger, men vi vet ikke om det blir rettssaker ut av dem, sier Dag Nordbø. Han sier ikke det nøyaktige antallet stevninger, men sier det dreier seg om færre enn 20.

Dag Nordbø er kommunikasjonsdirektør. Foto: Reidar Kollstad

— Dette gjelder første nedbemanningsrunde. Da ble 1500 faste og innleide sagt opp. Da er ikke dette så mange stevninger, mener Nordbø.

Kommunikasjonsdirektøren sier at det er en uenighet med bedriften og flere av fagforeningene, blant annet Industri og Energi, om hvor mye vekt de skal legge på ansiennitet.

— Vi har sagt at kvalifikasjoner og egnethet kommer først. Dersom det er likt, slår ansiennitet inn, sier Nordbø. Han mener hovedavtalen åpner for det. Nordbø sier også at de alltid vurderer sosiale hensyn.