— Det har vist seg å være verre å få ny jobb enn jeg trodde, sier Odd Skagestad fra Lindesnes.

Han er utdannet maskiningeniør fra daværende AiD i Grimstad, og har de siste årene jobbet i den store offshorebransjen på Sørlandet. Nedbemanning har gjort ham arbeidsledig.

Ferske tall fra Nav viser at det i Aust-Agder nå er 104 helt arbeidsledige ingeniører, en økning på 30 fra i fjor. I Vest-Agder er tallet mer enn doblet på et år, fra 93 til 203. Nå tar Nav og ingeniørenes fagforening grep.

Grunn til bekymring

I dag deltar Skagestad på konferanse i regi av Nav og Nito, fagforening for ingeniører, på Tangen i Kristiansand. På formiddagen skal 60 arbeidsledige ingeniører møte Nav, Nito og bedrifter som er i en oppbemanningssituasjon. På kvelden er det nytt arrangement, der det blant annet kommer ingeniører som er i ferd med å miste jobben på grunn av nedbemanning.

- Det er mange som er engstelige. Vi har en undersøkelse som viser at 20 prosent av ingeniørene på Sørlandet er redde for å miste jobben. I privat sektor er tallet 27 prosent. Det er litt lavere enn på Vestlandet, men nå begynner nedbemanningene her også, sier Nito-leder i Agder-fylkene, Maya Twedt Berli.

— Betyr det at de har grunn til å bekymre seg?

— Ja, noen har nok det. Vi vet at det er et marked på nedtur, sier Nito-lederen.

En rekke olje- og offshorebedrifter i regionen har redusert. MHWirth er i gang med sin tredje kuttrunde. Giganten NOV har varslet nedbemanning, inklusive oppsigelser.

Tall fra Nav viser at oljebransjen på Sørlandet har sendt ut permitteringsvarsel til 664 personer.

Vil hjelpe

Nav og Nito ønsker å hjelpe ingeniørene i jakten på ny jobb.

- Alt er ikke svart. Vi vet at det er en del bedrifter som skal ansette. Det gjelder å sette seg i stand til å bli den de vil ansette, sier Berli.

Leder for markedsavdelingen i Nav Kristiansand, Marianne Bendtsen, sier at ingeniørene må orientere seg på nytt i markedet. De som klarer det, har størst sjanse til å lykkes.

— Det er dropp i bransjen for ingeniører, og det er en del ledighet i sektoren. Vi ville gjøre noe ekstra nå. Vi vil vise hva slags muligheter som finnes, og hvilke kloke grep man kan gjøre. De fleste jobbene vil ikke være der de alltid har vært, sier hun.

Optimist

Maskiningeniør Odd Skagestad er villig til både nyorientering og omstilling.

— Da jeg var ferdig utdannet midt på 90-tallet var det også et vanskelig marked. Da brukte jeg mitt gamle fagbrev som sveiser en stund før jeg fikk jobb hos GE Healthcare som ingeniør, sier han.

Siden har han vært innom energibransjen før han begynte å jobbe hos Xsubsea i Mandal. Han ble sagt opp sammen med åtte andre i en nedbemanningsrunde i fjor. Senere gikk selskapet konkurs. Skagestad fikk en prosjektansettelse hos Tratec Offshore på Nodeland, men 31. mars var det slutt for ham der også.

— Det blir litt dominoeffekt for hele bransjen. Det er en helt ny situasjon for meg ikke å ha jobb. Men jeg tar grep og er optimist fordi jeg har skaffet meg bred kompetanse, sier Skagestad.

Skal ansette flere

Firmaet Resitec er i ferd med å vokse, og vil sjekke ut om oljeingeniører også kan jobbe hos dem i prosessindustrien.

— Vi kommer til konferansen hos Nav. Vi har ansatt noen prosessoperatører og er på jakt etter noen gode ingeniører, sier driftsleder Monica Moen ved selskapets anlegg i Lillesand. De har hovedkontor og produksjon også på Dalane i Kristiansand. Selskapet jobber med rensing, gjenvinning og oppgradering av materialer fra prosessindustrien.

— Kan dere bruke oljeingeniører i deres arbeid?

— Det kommer an på faglig bredde og bakgrunn. For oss er det positivt at det er mange gode å velge i, sier Moen.

En av dem hun møter på stand er Kay Schellenberg. Han jobbet som industriarbeider i hennes selskap tidligere, da det het Metallkraft. Siden har han sju års erfaring som ingeniør i Rambøll før han mistet jobben i fjor høst.

— Sist jeg var på jobbjakt var det 20 søkere på en stilling. Nå var det 130 på en av stillingene jeg søkte på. Jeg får ta en prat med Resitec og de andre som kommer og se om det er muligheter, sier han.