— 900 fast ansatte vil motta oppsigelse i denne runden. "Manufacturing" i Søgne vil bli lagt ned og erstattet av en reparasjonsvirksomhet. Alle organisasjonsledd omfattes og det vil bli gjennomført både organisatoriske og strukturelle endringer.

Slik lyder noe av innholdet i en e-post til samtlige ansatte i National Oilwell Varco Norway AS mandag formiddag.

— Kristiansand er den største lokasjonen og må regne med å ta den største belastningen. Nå, etter runde én, men før runde to, er det 2000 igjen i Kristiansand. Det er 900 færre enn ved forrige årsskifte, sier administrerende direktør Tor Henning Ramfjord i NOV Norge til Fædrelandsvennen.

Kan bli nye kuttrunder

Han utelukker heller ikke flere kuttrunder.

— Markedssituasjonen avgjør. For øyeblikket ser den ikke god ut. En del ledere kan ikke regne med at de fortsatt vil sitte i lederstillinger etter denne prosessen, sier han.

Tor Henning Ramfjord har stått i spissen for det som må være tidenes opp- og nedtur i sørlandsk arbeidsliv. Særlig når man vet at begge deler skjedde i løpet av ett kalenderår. Foto: Kjartan Bjelland

Tidlig i november kom beskjeden om at de 900 fast ansatte og 700 innleide medarbeiderne som måtte forlate bedriften innen utgangen av året, ikke var nok. En ny nedbemanningsrunde ble varslet.Nå foreligger altså tallet: 900 fast ansatte. Det betyr at bemanningen er på vei til å bli halvert fra de drøyt 5000 ved forrige årsskifte.

— Står rustet nå

— Vi tillitsvalgte har vært involvert underveis og har vært kjent med tallene. Problemet er at det ikke tegnes nye kontrakter. Nå er det blitt kuttet så hardt i både runde én og to at både vi tillitsvalgte og ledelsen håper det skal være nok, sier Tekna-tillitsvalgt Trygve Mikkelsen til Fædrelandsvennen.

Det står altså at alle ledd i organisasjonen vil bli omfattet av nedbemanningen og at det vil bli organistatoriske og strukturelle endringer. Blant annet legger NOV ned produksjonsanleggene både i Søgne og på Hjelset ved Molde.

I Søgne etableres samtidig en "Repair-linje med organisatorisk tilhørighet under After Market", og testfasiliteten beholdes.

Klubbleder Eirik Gullesen ved NOV sitt anlegg i Søgne legger ikke skjul på at nyheten rammer de ansatte der hardt.

Før kuttrunden som ble iverksatt i sommer, var det rundt 130 ansatte i verkstedet, nå er de 100 igjen. I tillegg er det ansatte i administrasjonen.

Det blir ytterligere nedbemanning ved NOV. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Det slo oss hardt- Hvor mange som blir igjen er umulig å si. Det tror jeg ingen har helt oversikten over akkurat nå, sier Gullesen.

Han er tillitsvalgt for Fellesforbudnet og representerer brorparten av de ansatte i verkstedet på Høllen Vest industriområde.

— Vi skal fortsatt drive med reparasjon og vedlikehold. Men at mange må gå når produksjonen legges ned, ligger i kortene, konstaterer Eirik Gullesen.

— Var du forberedt på denne nye runden?

— Forberedt og forberedt. Det har jo vært mye dårlig i markedet, men det slo oss hardt dette, det gjorde det, sier klubbleder Eirik Gullesen.

Hvor mange som blir igjen er umulig å si. Det tror jeg ingen har helt oversikten over akkurat nå.

Ordføreren: - En trist dag

Ordfører Astrid Hilde (Ap) i Søgne sier hun ble varslet om nedleggelsen i forrige uke.

Søgne-ordfører Astrid Hilde.

— At reparasjonsdelen beholdes, er tross alt posivit. De signaler vi fikk fra ledelsen i NOV, var at det kunne være snakk om tjue som ble igjen på after marked, sier hun til Fædrelandsvennen.Astrid Hilde sier det er mange berørte familier i Søgne. I tillegg til de verstedansatte som mister jobben, er det også mange NOV-ansatte som bor i Søgne og pendler til Kristiansand, og dermed står i faresonen for å bli overtallige.

— I dag er først og fremst bare en trist dag, sier ordføreren.

Bakgrunnen

Norske NOVs tyngdepunkt er Kristiansand. Fra Kristiansand utvikles, markedsføres og leveres boreutstyr, som jo nesten ingen kjøper for tiden. Hvor mange som må gå lokalt er fortsatt usikkert. I den første kuttrunden måtte 475 fast ansatte i Kristiansand og Søgne slutte. I tillegg var det svært mange av de innleide som hadde tilholdssted på Sørlandet.

I november forklarte administrerende direktør Tor Henning Ramfjord bakgrunnen slik:

— Dessverre gjør forholdet mellom leveringskapasitet og etterspørsel at vi må nedbemanne ytterligere. Med hvor mye, vil bli bestemt når en serie drøftingsmøter med de tillitsvalgte er er gjennomført. Det vil ta noen uker.

Fædrelandsvennen har fått tilgang til hele mailen som National Oilwell Varco Norway AS (NOVN AS) sendte ut til sine ansatte mandag formiddag.

Der står det at konsernet har besluttet omfang og rammer for den andre nedbemanningsrunden i bedriften. Fædrelandsvennen skrev 3. november at en ny runde med kutt var rett rundt hjørnet.

Hele organisasjonen berøres

Det legges opp til følgende prosess:

"Evaluering, utvelgelse, individuelle drøftingssamtaler og overlevering av oppsigelser vil bli gjennomført for de aller fleste innen utgangen av januar 2016."

Som hovedregel har de ansatte hos NOV tre måneders oppsigelsestid. Det betyr at de 900 vil være borte fra bedriften innen utgangen av april neste år.

Totalt 1800 faste borte

Det er omkring en måned siden det ble kjent at NOV måtte foreta en runde to i nedbemanningen sin.

Første kuttrunde ble foretatt like over sommerferien. I juni ble det informert om at 1500 ansatte måtte gå, hvorav rundt 900 fast ansatte og 600 innleide. Da det kom til stykket, økte det siste tallet fra 600 til 700. — Den usikre markedssituasjonen fører også til at vi i dag ikke kan si hvor omfattende nedbemanningsprosessen vil bli på litt lengre sikt, sa NOV i pressemeldingen som ble sendt ut den gang.

Nå er det altså klart at 900 nye må gå, hvilket betyr at 1800 fast ansatte, pluss 700 innleide, vil ha forlatt NOV i løpet av bare et halvt år. Etter første kuttrunde var NOV Norge nede i rundt 3200 ansatte.

Med de kuttene som nå kommer, vil det trolig være rundt 2300 fast ansatte i NOV Norge til våren. På det meste har det vært drøyt 5000 ansatte og innleide NOV Norge.

Den norske delen av selskapet er et datterselskap av National Oilwell Varco, som har hovedkontor i Houstoni USA. På verdensbasis har selskapet over 60 000 ansatte.