Det har i juli vært en oppgang i antallet ledige i Vest-Agder. Det er nå 3300 som er helt ledige. Det utgjør 3,6 prosent ledighet og er en oppgang på 353 personer fra juni 2015. ## Høyere enn vanlig

— At ledigheten stiger i løpet av sommeren er normalt. Vi har altså en normal sesongmessig stigning i ledigheten, men tallene viser at den nok er noe sterkere enn normalt i år, sier avdelingsdirektør i NAV Vest-Agder, Per Lund. Arbeidslivet på Sørlandet har fått merke nedgangen i oljebransjen. Store aktører som MHWirth har sagt opp flere hundre ansatte.

Om kort tid sender National Oilwell Varco 1500 mennesker ut av døra.

Fædrelandsvennen skrev denne uken at sysselsettingen i Vest-Agder gikk kraftig ned første kvartal i år. Tallene fra Nav viser at tendensen har forsterket seg utover våren og sommeren.

Tallet på ledige ingeniører er mer enn fordoblet i Vest-Agder siste året. Mens det i fjor sommer var 123 ledige fra ingeniør- og ikt-fag, er det nå 260. Økningen er på 111 prosent. Samme yrkesgruppe har fått økt arbeidsledighet med 78 prosent i Aust-Agder.

Tallet har økt igjen etter en liten nedgang i mai.

Ble overtallig

Om to måneder kan Per Helge Eggum være med på å øke tallet for ledige ingeniører. Han er inne i oppsigelsestiden sin etter at MHWirth ga beskjed om at de skulle kutte, og han ble overtallig.

— Jeg er ikke i Nav-systemet, og har ikke lyst til å komme der heller, sier Eggum. Han har kontaktet en del selskaper, og har intervjuer på gang.

Han er utdannet ingeniør, men jobber som innkjøper. Det har han gjort i både byggebransjen og anleggsbransjen tidligere. Eggum er glad han ikke er låst til oljebransjen.

— Det er mange om beinet. Om kort tid kommer mange fra NOV også. Jeg tror ledigheten skal enda mer opp for ingeniører, sier Eggum. Han tror det blir tøft i Kristiansand, og sier han er åpen for å ta jobber i andre byer.

Heldagsjobb å søke

— Det er mulig å reise rundt som konsulent, men jeg har jo lyst til å være til stede som far for sønnen vår også, sier Eggum. Han har ikke mistet nattesøvnen ennå, og har klart å nyte sommerferien. Ingeniøren merker likevel at det nærmer seg slutten på arbeidskontrakten med MHWirth.

— Jeg har en familie å forsørge og lån som skal betales. Men vi har snakket med banken slik at vi har en ordning dersom jeg blir nødt til å gå på dagpenger en periode, sier ingeniøren.

Jeg merker at det er heldagsjobb å finne seg ny jobb

— Hvordan opplever du prosessen?

— Jeg merker at det er heldagsjobb å finne seg ny jobb. Jeg er aktiv på Finn.no og på sosiale medier. Så var det en terskel å ta telefoner til fremmede mennesker for å be om en samtale. Det krever mye energi, men nå er jeg litt mer vant til det, sier han.

Flest ledige i Kristiansand

I Vest-Agder er det for øyeblikket høyest ledighet i Kristiansand med 4,0 prosent ledighet. Så følger Flekkefjord med 3,9 prosent og Søgne og Songdalen begge med 3,7 prosent ledighet. Lavest ledighet i juli 2015 finner vi i Sirdal med kun 1,2 prosent ledighet. Så kommer Åseral med 1,3 prosent og Audnedal med 1,7 prosent ledighet.

Høyest i landet

Aust Agder er nå fylket med landets høyeste ledighet, med 3,9 prosent. Det er fortsatt næringene industri og bygg og anlegg hvor det er flest ledige.

— Det er viktig at den enkelte arbeidsledige søker bredt både yrkesmessig og geografisk. Det er fylker med lav ledighet og høyere etterspørsel etter arbeidskraft hvor det kan være muligheter for å få arbeid i perioder. Den enkeltes posisjon i forhold til fremtidige jobber kan styrkes ved at man har vist yrkesmessig og geografisk fleksibilitet. sier NAV-direktør i Aust Agder, Hilde Høynes i en pressemelding.