— Vi driver med utvikling av næringstomter. Slik det er i dag er det ikke så mange som skal ha nye næringsarealer, sier direktør Jan Omli Larsen i Kristiansand Næringsselskap (Knas).

I Kristiansand er det veldig mye ledig næringsareal.

Da er det få som ønsker å bygge nytt. I tillegg har det, ifølge næringsselskapet, vært en kraftig overetablering av forretninger i Kristiansand. Oljenedgangen gjør det enda verre.

— Det er strevsomt. Men på tross av det tunge markedet har vi solgt en del tomter, legger Larsen til.

Betaler utbytte

Kristiansand Næringsselskap AS er eid av Kristiansand kommune. Selskapet utvikler og forvalter kommunens næringsarealer. Fjorårets regnskap foreligger nå, og det viser et overskudd før skatt på 11,3 millioner kroner, en oppgang fra minus 9,5 millioner fra året før. For tre år siden tjente selskapet 28 millioner kroner.

— Vi klarte nesten resultatmålet på 6 prosents avkastning. Det endte på 5,8 prosent, og vi kunne gi et utbytte på 4 millioner kroner til kommunen, sier Larsen. Han påpeker at den underliggende driften, uten avskrivninger, er en del bedre.

På mange måter rammes vi hardere nå enn i 2008

Selv om de klarte kravet, mener direktøren det er tungt å drive med salg av næringstomter.

— Markedet for næringstomter har vært svakt helt siden finanskrisen i 2008, skriver styret i sin årsrapport for 2014. I 2015 har det ikke blitt stort bedre.

— På mange måter rammes vi hardere nå enn i 2008, med nedgangen i oljebransjen. Det slår sterkt ut for hele regionen. Det merkes blant dem som vil etablere seg at det er mye negativ informasjon. Vi merker også det, sier han.

Overetablering

Selskapets årsrapport nevner ogsåutvidelsen av Sørlandssenteret, der det nå er 110.500 kvadratmeter med forretningslokaler.

— Utvidelsen har lagt et betydelig press på butikklokaler både i øvrig del av Sørlandsparken, i Kvadraturen og i hele regionen, står det i årsmeldingen.

— Folk som driver handel vet at det har vært stor overetablering i Kristiansand. De som har nye konsepter har ikke alltid Kristiansand som førstevalg, sier Larsen til Fædrelandsvennen.

Mye ledig

Knas har blant annet 15.000 kvadratmeter med ledig areal i Sørlandsparken Øst. De er også med på utviklingen ved Kjerlingland i Lillesand, der de har solgt for 50 millioner kroner siden de overtok for fire år siden. Blant annet kommer det en ny Statoil-stasjon i det området.

Det jobbes med interessante konsepter , og vi selger jo noe. Helt stille er det ikke, sier Larsen. De har også solgt en del på Lund, og har nylig fått regulert på Strømsheia.

— For de som vil etablere seg i Kristiansand er det en god situasjon. De kan velge blant mye brukt, og de har gode muligheter for å få bygge selv, sier han.

— Det er antatt at andrehåndsmarkedet for næringseiendommer bedrer seg over tid. Da vil vi også se en tiltakende nybyggingsaktivitet, og dermed også økt etterspørsel etter næringstomter, spår styret noe optimistisk i årsberetningen sin.

Kristiansand Næringsselskap AS (Konsern)
20142013
Inntekter119,5103,4
Ord. avskrivninger21,729,0
Driftsresultat77,047,8
Resultat før skatt11,3-9,6
Anleggsmidler786,2774,5
Omløpsmidler534,6452,1
Egenkapital132,4128,2
Langsiktig gjeld1 162,11 051,0
Kortsiktig gjeld26,347,4
Regnskapets info.nivå{smile}{smile}
Inntjening{smile}{sad}
Betalingsevne{smile}{smile}
Egenkapitalandel{numb}{numb}
(Alle tall i millioner kroner)