— Jeg har ingen kommentarer til hvorfor Yara vedtar noe som helst. Det får de svare for. Jeg skjønner det ikke, men det er nå så, sa Enger da han for annen dag ble spurt ut av Økokrim i korrupsjonssaken mot ham og tre andre Yara-topper.

Yara ble i fjor ilagt et forelegg på 295 millioner kroner av Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Selskapet har erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner. Engers advokat har tidligere sagt at selskapet ved å vedta boten dolket Enger i ryggen.

Den tidligere konsernsjefen fremholdt i retten at han var overbevist om at hans nære medarbeidere ikke hadde begått korrupte handlinger, selv om han vedgikk at konsulentavtalen og den skjulte betalingen til ministersønnen i Libya ikke var i tråd med selskapets etiske retningslinjer.

Les også:

Enger har sagt at Yaras tidligere juridiske direktør, Kendrick Wallace, inngikk avtalen og sørget for at betalingen ble skjult bak hans rygg.

— Jeg har tillit til at Wallace ikke begikk en korrupt handling. Jeg var det da, og jeg er sikker nå, faktisk enda sikrere enn jeg var før. Det betyr ikke at han ikke har gjort noen valg jeg skulle ønske han ikke hadde gjort. Men jeg har jobbet med ham gjennom mange år, kjenner ham godt og har full tillit til ham, sa Enger.

Mener han lyktes med antikorrupsjon

Enger ble også konfrontert med en rekke konsulentrapporter som pekte på svaktheter i selskapets antikorrupsjonsarbeid. Rapportene pekte blant annet på at Yara hadde lite spesifikke regler mot korrupsjon.

– Det er ikke slik at disse konsulentene sitter på noen fasit. Vi ønsket mer å ha klare prinsipper, fremfor å ha detaljerte regler. Her er det litt ulik filosofi. Vår holdning var at selv ikke detaljerte regler kan dekke alle mulige situasjoner, sa Enger.

— Signaliserte du riktige holdninger når Wallace gjør dette? ville aktor Marianne Djupesland vite.

- Jeg gjorde så mye jeg var i stand til å gjøre i min periode som konsernsjef på disse punktene. Jeg brukte mye tid og krefter på dette og synes jeg lyktes bra, men dessverre har det skjedd episoder jeg skulle ønske var gjort annerledes, sa Enger.

Hva visste Enger?

Økokrim mener Enger ga sin tilslutning til at avtalen om å betale 1,5 millioner dollar til den libyske ministersønnen. Et sentralt spørsmål for retten er hva, hvis noe, den tidligere konsernsjefen kjente til om avtalen. Selv hevder Enger han ikke kjente til noen konsulentavtale i Libya overhode.

I retten ble han konfrontert med et lydopptak av en telefonsamtale mellom Wallace og en ukjent person der Wallace hevdet han fortalte Enger at det ikke fantes noen skriftlig avtale og at det ikke var gått noen direkte betalinger.

- Jeg kan ikke huske noen slik samtale mellom Ken og meg. Da må det i så fall ha vært en positiv avsjekk der jeg ikke ble uroet av at det hadde skjedd noe, sa Enger.

Han sa han heller ikke husket at noen på noe tidspunkt tok opp spørsmål rundt den skjulte betalingen med ham.

Wallace har i retten gjort det klart at han ikke handlet på egenhånd da han inngikk avtalen med den libyske ministersønnen, men at han nå ikke husker hvem som ga ham beskjed om å opprette kontakten, og hvem i ledelsen som kjente til det.

Les også: