Den tidligere konsernsjefen fastholder at han ikke kjente til konsulentavtalen i Libya.

— Jeg stolte på dem og var helt overbevist om at ingen av dem ville begå en korrupt handling. Det er jeg også sikker på i dag, sa Enger da det var hans tur til å gi sin forklaring i korrupsjonssaken mot ham og tre andre tidligere Yara-topper i gå.

Enger hadde mye pent å si om sine to tidligere nære medarbeidere, Kendrick Wallace og Daniel Clauw, som nå sitter sammen ham på tiltalebenken. Økokrim mener de to betalte bestikkelser i millionklassen til sønnene til høytstående tjenestemenn i India og Libya på vegne av Yara, og at de sammen sørget for å skjule utbetalingen til Libya.

Les også:

Ikke slik jeg ønsket det

Clauw, som lenge var Engers mest betrodde mann i Yara, var «uunnværlig» i den formidable snuoperasjonen Enger gjennomførte i Hydros gjødseldivisjon, før det ble skilt ut og omdøpt til Yara. Og Wallace var en drivende god forretningsadvokat som han stolte, og stoler på.

Under utspørringen fra Økokrim vedgikk han imidlertid at avtalen med den libyske ministersønnen ikke var etter boken.

— Hvis navnet Mohamed Ghanem hadde kommet opp, hadde det reist et stort, rødt flagg, sa Enger, som likevel ikke utelukket at han ville godkjent en avtale med ministersønnen, dersom man forsikret seg om at det ikke forelå interessekonflikter.

På spørsmål om den skjulte utbetalingen var gjort i strid med hans instrukser og Yaras forretningspraksis, svarte Enger:

— Det var ikke slik jeg skulle ønske at det hadde vært.

Ble oppskjørtet av krav

Han holdt fast ved at han først fikk vite om konsulentavtalen sommeren 2008, da medtiltalte Tor Holba varslet om et betalingskrav fra Libya. Dette var få uker før Enger skulle gå av med pensjon. Ifølge Enger ble de to oppskjørtet over kravet, som de bestemte seg for å avvise. Han undersøkte ikke hvem som krevde pengene. Forholdet i India betegnet han fortsatt som en ordinær konsulentavtale, som han hadde gått god for.

Enger forklarte at han som leder var opptatt av å finne de beste folkene, dyrke ærlighet og skape en prestasjonskultur i Yara. Han sa han ikke kjente seg igjen i bildet Økokrim og etterfølgeren har tegnet av Yara som et selskap som trengte etisk opprydning etter årene med Enger ved roret.

Les også:

stine.barstad@aftenposten.no