Den tidligere Yara-toppen tvilte ikke på at kollegaen hadde rent mel i posen da han ba om hjelp til å foreta en "konfidensiell utbetaling".

Franske Daniel Clauw er tiltalt for grov korrupsjon i Libya og India. Økokrim mener han var hjernen bak den skjulte utbetalingen til sønnen til den tidligere oljeministeren i Libya.

Les også:

Clauw har bekreftet at tidligere juridisk direktør Kendrick Wallace spurte ham hvordan selskapet kunne foreta en konfidensiell utbetaling, og at han så selv ba en sveitsisk forretningsforbindelse om å gjøre dette på vegne av Yara.

Økokrim mener betalingen på 1,5 millioner dollar var bestikkelser. Clauw sa under Økokrims utspørring at han ikke så noen grunn til å stille spørsmål rundt forespørselen, selv om han visste lite annet enn at betalingen skulle til Libya.

Ikke nysgjerrig

— Spurte du hvem som skulle få pengene, ville aktor Bård Thorsen vite.

— Nei.

— Hadde du gjort dette for Wallace tidligere?

— Nei.

— Var du ikke nysgjerrig på hvem som skulle ha pengene?

— Nei.

Ifølge Clauw selv så han ingen grunn til å stille spørsmål, ettersom kollegaen var en god venn og advokat som kjente lovene. Han tenkte betalingen skulle holdes skjult fordi den kunne være etisk problematisk i Norge.

— Som jeg kjenner Ken, kunne det ikke være snakk om korrupsjon, sa han.

Godt skjult betaling

Heller ikke forretningspartneren som ble bedt om tjenesten, stusset ifølge Clauw over forespørselen. Ingen spørsmål ble stilt om beløpets størrelse, hvem som skulle ha pengene, hvorfor Yara ikke kunne betale selv, eller hvordan han skulle få igjen pengene.

En kontoutskrift viser at det sveitiske selskapet Nitrochem betalte 1,5 millioner dollar til en konto disponert av ministersønnen 29. mars 2007. Tilbakebetalingen ble ifølge tiltalen skjult gjennom flere ledd ved at vareleveranser ble overfakturert.

Les også: