Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, tok kraftig til motmæle mot bildet som var skapt av ham og selskapet han drev da han startet sin forklaring i Yara-saken i Oslo tingrett mandag morgen.

— Det er snart fire år siden Yara og Økokrim startet etterforskning i saken. Etter det har det vært en strøm av negative nyheter i pressen om Yara, kulturen i Yara, om ledelsen i Yara og styringen av Yara. Inntrykket har vært forsterket av uttalelser fra min etterfølger Jørgen Ole Haslestad og av Økokrim.

Yara har vedtatt en foretaksbot for korrupsjon i India, Libya og Russland, og Haslestad har tidligere sagt at han måtte foreta en etisk opprydding i Yara etter at han tok over roret fra Enger.

- Det er skapt et bilde jeg overhodet ikke kjenner meg igjen i. Et bilde jeg mener er feil, sa Enger.

- Ikke tatt til motmæle

Enger er sammen med tre andre tidligere toppsjefer i gjødselsselskapet Yara tiltalt for grov korrupsjon i Libya og India. Ifølge tiltalen ga Enger sin tilslutning til at det skulle betales bestikkelser til sønner av to høytstående tjenestemenn i de to landene.

Mandag er det Engers tur til å gi sin forklaring. Han har ikke ønsket å snakke med pressen under saken, men stående i vitneboksen uttrykte han forundring over hvor godt oppdatert mediene til enhver tid har vært på saken.

— Jeg har valgt ikke å ta til motmæle, bortsett fra i to intervjuer sammen med min advokat etter at jeg ble tiltalt, sa han.

- Stolte på mine medarbeidere

I intervjuet han ga til Aftenposten sa han at han ikke kjente til den omstridte konsulentavtalen i Libya før han ble varslet om den rett før han gikk av med pensjon.

Dette gjentok han også i retten. Han fortalte hvordan han ble varslet om et betalingskrav fra Libya av en bestyrtet Tor Holba, som nå også sitter på tiltalebenken, og at de var enige om at dette måtte avvises og meldes inn til etterfølgeren Jørgen Ole Haslestad.

— Jeg stolte på mine medarbeidere og at de ikke ville foreta noen korrupt handling. Kravet var ubehagelig, men jeg følte meg trygg på at det ville bli avvist, sa Enger i retten.

- Det må være lov å si at etter å ha jobbet hardt som industrileder i så mange år med - om jeg får si det selv - en plettfri karriere; at jeg skulle ta initiativ til en korrupt handling på det tidspunktet, synes jeg ville være utrolig, la han til.

- Trengte ikke noen far

Om India-forholdet sa Enger at han godkjente bruken av den omstridte konsulenten og utbetalingen på 1 million dollar. Han understreket at han ikke kjente til at konsulenten var sønn av en toppbyråkrat i gjødselsdepartementet, og dessuten også styreleder for selskapet Yara forhandlet med. Det ville uansett ikke spilt noen rolle, mener han.

— Vi hadde ikke behov for hjelp fra noen far her, sa Enger.

I intervjuet med Aftenposten sa han at han ikke fikk med seg at betalingen på 1 million dollar gikk til et selskap registrert på De britiske jomfruøyene.

Les intervjuet Aftenposten gjorde med Thorleif Enger her:

Skrøt av medtiltalte

Enger brukte første del av sin forklaring til å fortelle om sin bakgrunn og filosofi som leder. Underveis i forklaringen leste han også opp avsnitt fra boken sin «Det handler om å bli best».

Å finne de beste folkene, dyrke ærlighet og skape en motivasjonskultur med belønninger har ifølge Enger vært hans ledervisjon siden hans første prosjekt. Han understreket flere ganger at han var opptatt av å delegere oppgaver og ansvar til lavere nivåer i bedriften.

— Jeg hadde en ledergruppe som var blant de beste, sa Enger om ledelsen han fikk på plass etter at Yara ble skilt ut av Hydro som eget selskap.

Medtiltalte Kendrick Wallace ble hentet inn som juritisk direktør i selskapet av Enger. Han hadde tidligere jobbet som forretningsadvokat for Hydro.

- Han var en meget dyktig fyr som jeg kunne stole på. Det følte jeg da, og det føler jeg nå, sa han.

Han berømmet også sin tidligere høyre hånd, Daniel Clauw, som også sitter på tiltalebenken, for den formidable jobben han gjorde med omleggingen av gjødseldivisjonen i Hydro, ifølge Enger den største snuoperasjonen foretatt noensinne av et norsk selskap.

— Jeg kan ikke nok få understreket Daniel Clauws betydning i denne perioden. Jeg kunne ikke gjort dette uten ham og de andre i lederteamet rundt meg, sa Enger.

Anti-korrupsjonsarbeid

Enger brukte også mye tid i sin forklaring på å korrigere bildet han mener er skapt av Yara av Økokrim og i pressen som et selskap som hadde stor fokus på finansielle resultater, og dertil mindre på spørsmål som korrupsjon og etikk.

— Jeg mener vi hadde et veldig godt system for selskapsstyring, sa Enger i retten. Han viste til flere rapporter utabarbeidet av Yara-ledelsen på området.

Yara-saken har gått for Oslo tingrett siden begynnelsen av januar. Det er satt av tre måneder i retten til saken. Følg saken videre på Aftenposten.no.

Les også: