— Jeg sa at Holba visste om det hele tiden. Det var hans prosjekt, ikke mitt, og jeg var ikke ute med morsomheter på egenhånd.

Ordene falt i en telefonsamtale mellom de to tidligere Yara-toppene Kendrick Wallace og Daniel Clauw, som ble spilt for retten under Yara-saken i Oslo tingrett onsdag. Samtalen fant sted rett etter at Wallace hadde sluppet ut fra varetekt i Paris 12. mai 2012. De to er sammen med tidligere konserndirektør Tor Holba og tidligere konsernsjef Thorleif Enger siktet for grov korrupsjon ved å ha betalt bestikkelser til en oljeministersønn i Libya. Alle unntatt Holba er også tiltalt for et liknende forhold i India (se faktaboks).

Wallace ble pågrepet av fransk politi, avhørt med Økokrim som observatør og frigitt etter 48 timer. Også Clauw hadde vært pågrepet og avhørt, og Økokrim fikk tillatelse til å avlytte telefonene deres etter at de ble sluppet fri.

Les også:

Endret forklaring

Ifølge Økokrim var det Wallace som inngikk begge de to omstridte avtalene på vegne av Yara. Men i to telefonsamtaler som ble spilt for retten, navngir Wallace flere i toppledelsen som kjente til de omstridte konsulentavtalene, og sa at han ikke handlet på eget initativ.

De samme opplysningene ga Wallace i avhør. Kort tid etter avhøret i Paris tok Økokrim ut siktelse også mot Tor Holba og Thorleif Enger.

I Oslo tingrett har Wallace imidlertid endret forklaring, og sier han nå ikke er sikker på hvem i toppledelsen som kjente til avtalene, og at han etter å ha gått gjennom dokumentasjonen fra Økokrim har kommet frem til at deler av det han sa under avhøret i Paris var «fullstendig galt».

— Jeg tror det jeg såkalt husket, var drevet av at han (Holba, red. anm.) var prosjektsjef, og at jeg normalt rapporterer til prosjektsjefen. Men jeg har ikke så mye tillit til min hukommelse på dette, og når jeg ikke finner støtte for det i dokumentasjonen, vil jeg ikke under ed her i dag anklage noen andre i ledelsen, sa han under aktors utspørring.

- Det var hans prosjekt

Under de avspilte telefonsamtalene levner han imidlertid ikke mye tvil om at han mener Holba visste om avtalene. Under den siste samtalen, som fant sted etter at Økokrim hadde tatt ut siktelse mot Holba 18. mai 2012, referte samtalepartneren «Daniel» til at Tor Holba hadde varslet (om Libya-forholdet, red.anm) og sagt at «det kan ha vært noe her».

- Kan ha vært? utbryter Wallace og ler.

- Det var hans ansvar på den tiden, sier Daniel.

- Det var hans prosjekt! sier Wallce.

— Dette viser at Wallaces påstand tar utgangspunkt i det premisset at Tor Holba var prosjektleier på den tiden. Det har Wallace selv sagt var feil. Tor Holba hadde ikke kunnskap om avtalen og bevisførslen vil vise det, sier hans forsvarer Nadia C. Hall.

Hun har tidligere understreket at han er varsler i saken, og at han ikke kjente til avtalen med den libyske konsulenten før han ble forevist et betalingskrav etter at Libya-avtalen var underskrevet sommeren 2008. ## Enger «ville ikke vite»

I telefonsamtalene sier Wallace at han i avhør sa at Thorleif Enger «ikke visste veldig mye, fordi han ikke ville vite mye».

- Hva jeg fortalte Thorleif? Jeg fortalte ham at det ikke var direkte utbetalinger, og ikke noen skrevne avtaler. Da de spurte hva jeg fortalte ham om de indirekte betalingene, svarte jeg at han ikke spurte og at jeg ikke sa noen ting, sier han i samtalen.

Samtalene etterlater ikke inntrykk av at Wallace var usikker på hvem i ledelsen som visste hva om saken.

- Jeg var klar på at jeg snakker om ledergruppen, men at Arne og Anne Grete (Dalane, red.anm) ikke var involvert, sier han.

Thorleif Enger hevder også at han ikke kjente til avtalen før han ble varslet om den av Tor Holba. Hans forsvarer, Ellen Holager Andenæs, sier hun ikke vil kommentere fortløpende opplysninger som kommer frem i retten.

- Ville ha meg som vitne

Wallace innrømmet også at han første dagen i avhør nektet å snakke om den omstridte Libya-konsulenten, men at han endret syn etter at det ble lest opp for ham hvordan blant annet Tor Holba hadde forklart seg om saken. Han ga også inntrykk av at aktor Marianne Djupesland, som han i samtalene konstant omtaler som «den blonde bitchen», under en røykepause hadde gått langt i å love ham immunitet.

- Hun sa hun ville ha meg som vitne, ikke tiltalt, sa han.

Wallace beklaget ordbruken sin i samtalene allerede i begynnelsen på sin frie forklaring mandag.

Under samtalene understreket han flere ganger at han ble svært pent behandlet av både fransk og norsk politi, og at han var lettet over at han ble pågrepet i Paris og ikke i USA, der han mente han ville fått en langt tøffere behandling.

Les også:

Les også:

Kommentar: