Mens de bankansatte «blør», har bankaksjonærene all grunn til å være fornøyd med fjoråret.

Den europeiske aksjeindeksen Stoxx Europe 600, som viser et gjennomsnitt av aksjekursene i 600 europeiske børsnoterte banker, steg 19 prosent, mens andre aksjer steg 17,4 prosent.

Kriselandene

Det er bankansatte i de søreuropeiske kriselandene i eurosonen som er hardest rammet av nedskjæringene. Men også banker i andre euroland har sendt mange ansatte på dør, viser en oversikt utarbeidet av nyhetsbyrået Reuters.

Overtalligheten var størst i spanske banker. Mange banker gikk over ende på store utlånstap etter eiendomskrakket i landet i 2008. Flere banker er slått sammen og har fått tilført ny egenkapital, blant annet storbanken Bankia som er en sammenslutning av flere regionale sparebanker.

Oppsigelsene og nedskjæringene i bankene bidro til at arbeidsledigheten i landet har passert 26 prosent.

Les også:

Stor arbeidsgiver

Finanssektoren er en stor arbeidsgiver i flere europeiske land.

Her er over noen av de største bankoppsigelsene:

  • Bankia har redusert arbeidsstokken med 23 prosent det siste året. Banken hevder bemanningskuttet var et vilkår for et kriselån på 41 milliarder euro (340 mrd. kr) fra eurolandenes krisefond (EMS).

  • Spanske BBVA har kvittet seg med 6547 medarbeidere eller 23 prosent av alle ansatte. Banken har blant annet solgt sine virksomheter i Latin-Amerika.

  • Italienske Unicredit har sagt opp flest medarbeidere — totalt 8490 ansatte. Banken har solgt unna IT-oppgaver til et samarbeidsselskap.

  • Bank of Ireland har kvittet seg med 6,3 prosent av arbeidsstokken.

  • Belgiske KBC fjernet 7938 ansatte - 22 prosent av arbeidsstokken - delvis gjennom salg av virksomhet.

  • Den britiske storbanken HSBC kuttet den globale arbeidsstokken med 2,5 prosent - totalt 6525 medarbeidere.

  • Bare tre europeiske storbanker økte bemanningen i fjor: Tyske Deutsche Bank , svenske Handelsbanken og britiske Barclays med samlet 770 nye medarbeidere.

Rekrutteringskonsulenter advarer bankfolk mot å tro at det verste er over.

Nye runder

Antoine Morgaut, som er sjef for Europa og Sør-Amerika i det britiske globale rekrutteringssselskapet Robert Walters, venter ikke at sysselsettingen i europeiske banker noen gang kommer tilbake til nivået før finanskrisen i 2008. Da hadde 25 av de største europeiske bankene og finansinstitusjonene rundt 252.000 flere ansatte enn de 1,7 millioner som står på lønningslistene i dag.

— I spesielle områder ser vi en mulig oppgang, men den er svært marginal og kommer til å være det i de nærmeste seks til ni månedene, sier han.

Stresstesting

Det nye europeiske banktilsynet gjennomfører nå en ny stresstest av europeiske banker. Testene skal avklare om de har nok egenkapital til å tåle nye finanskriser.

Resultatet av disse testene kan føre til en ny runde med salg av virksomheter og nedbemanning i bankene.